Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 7:23, 15 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Truskawkowe Tiramisu
Owocowa odmiana obecnie najpopularniejszego włoskiego deseru. Doskonały deser na letnie popołudnie.
Składniki: 6-8 porcji
ok. 40-50 podłużnych biszkoptów
250 g konfitury truskawkowej
200-300 g świeżych truskawek
ok. 100 ml likieru pomarańczowego
100 ml soku pomarańczowego
400 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Opis przygotowania: 45 min. +chłodzenie
Wymieszać konfiturę z 3/4 ilości przygotowanego likieru i sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. W dużej misce wymieszać serek mascarpone z pozostałą ilością likieru, aż masa będzie jednolita. Ubić zimną śmietanę na sztywno, razem z dodatkiem aromatu waniliowego. Dodać do serka mascarpone, dodać cukier i dokładnie, ale deliktanie wymieszać. Świeże truskawki oczyścić i przekroić na pół. Przygotować naczynie do ciasta. Na samym dnie rozsmarować warstę z przygotowanej konfitury i następnie rozłożyć jedną warstwę biszkoptów. Nałożyć kolejną warstwę z konfitury i jedną warstwę masy serowej. Na sam koniec poukładać połówki truskawek. Kolejno ułożyć warstwę pozostałych biszkoptów, konfitury i masy serowej. Wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Udekorować truskawkami i podawać schłodzone
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 7:24, 15 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Tiramisu z „Le Beccherie”
Jest to oryginalny przepis, który powstał w 1971 roku w restauracji "Le Beccherie" w Treviso. Sam deser, jak i jego nazwa, stały się błyskawicznie i niebywale popularne, a jego receptura jak i nazwa zostały skopiowane przez wiele restauracji z Treviso, a następnie w całych Włoszech.
Składniki: 6-8 porcji
NA ZALEWĘ:
350 ml kawy espresso
2 łyżeczki cukru
NA KREM ZABAGLIONE:
4 żółtka
100 g cukru
120 ml wina Marsala (można zamienić innym słodkim winem, jak porto czy madera)
450 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
ok. 40 podłużnych biszkoptów włoskich savoiardi
2 duże łyżki gorzkiego kakao
Opis przygotowania: 45 min. +chłodzenie
Przygotować espresso i wymieszać z cukrem. Odstawić do wystygnięcia. W dużym rondlu zagotować wodę. Do mniejszego garnka lub małej metalowej miski wbić żółtka i w „kąpieli wodnej” wymieszać je razem z cukrem, a następnie dodać wino i mieszać, aż masa zgęstnieje. W międzyczasie zimną śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone przełożyć do dużej miski i wymieszać łopatką na jednolitą masę. Dodać krem zabaglione, wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Przygotować podłużne naczynie do deseru. Połowę biszkoptów zanurzać w kawie i układać na dnie naczynia. Całość wysmarować połową masy serowo-kremowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych wcześniej w kawie i ponownie wysmarować całość pozostałą masą. Na koniec posypać całość gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny. Podawać schłodzone.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|