Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 7:09, 26 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Duszone pulpeciki
składniki
opakowanie mrożonki Warzywa do... mięs HORTEX
1/2 kg mielonej wieprzowiny
2 cebule
jajko
kajzerka
2 szklanki bulionu
łyżka posiekanego koperku
1/2 szklanki śmietany 18%
olej
sól, pieprz
Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebule obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Mielone mięso wymieszać z jajkiem, kajzerką i cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie pulpety. Bulion zagotować, włożyć pulpeciki, gotować pod przykryciem 15 minut. Wlać śmietanę i dodać koperek, podgrzać, przyprawić solą i pieprzem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 1:48, 19 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Cielęcina w sosie potrawkowym!
Składniki:
750 g cielęciny z łopatki lub z mostka
300 g włoszczyzny
sól
1 litr wody
40 g masła
40 g mąki
2,5 szkl wywaru
1 żółtko
sok z cytryny
zielenina
Sposób przyrządzenia:
Cielęcinę z łopatki lub mostek włożyć do odmierzonej ilości wrzącej wody, osolić, gotować bardzo powoli ok. 20 minut. Następnie dodać włoszczyznę i jeszcze gotować ok. 30 minut. Miękie mięso wyjąć, pokrajać na porcie w poprzek włókien mięsnych, wyjąć także włoszczyznę. Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać do wywaru, zagotować. Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny, zaciągnąć surowym żółtkiem. Podawać mięso z ryżem ugotowanym na sypko, oblane sosem, obficie posypane zieloną pietruszką, koperkiem lub przybrane włoszczyzną.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 2:04, 19 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Kotlet cielęcy z pieczarkami !
Składniki:
60-70 dkg cielęciny z kością (górka)
2 dkg mąki
tłuszcz
25 dkg pieczarek
10 dkg ketchupu, natka pietruszki
sól, pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Kotlety przygotowywać jak kotlety saute, obsmażyć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, obłożyć kotlety, polać ketchupem wymieszanym z posiekną natką pietruszki, dusić kilka minut, doprawić. Podawać z frytkami, szparagami, groszkiem i surówkami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|