Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aszunia
Administrator
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ostrowiec Sw.
|
Wysłany: Czw 15:14, 22 Cze 2006 Temat postu: Dania główne |
|
|
Bigos
Oto przepis:
1 kg kapusty kiszonej
300 g wedliny (moze byc kazdy rodzaj kielbasy)
300 g miesa gotowanego (moze byc wolowe i cielecina - zupelnie obojetne)
2 liscie laurowe (male 3, albo 1,5 duzego)
5 ziarenek ziela angielskiego
sol,
vegeta,
przecier pomidorowy,
ketchap,
pieprz,
Kapuste odcisnac z soku i przeplukac letnia woda, najlepiej na sicie. Wlozyc kapuste do garnka, zalac zimna woda i zagotowac. Znowu odcedzic - sam musisz sprobowac, kapusta nie moza byc bardzo kwasna. Znowu zalac woda i gotowac okolo 1 - 1,5 godziny. W miedzyczasie dodac do kapusty liscie laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostke mieso i kielbase. Pod koniec gotowania doprawic do smaku odrobinka soli, vegeta ( vegeta jest najwspanialsza przyprawa na swiecie).
Teraz musisz zakolorowac bigos.
To znaczy :
dodaj teraz okolo 1/3 szklanki przecieru pomidorowego gestego ( najlepiej z puszki albo ze sloiczka - one sa geste),
2 lyzki ketczapu,
troche pieprzu do smaku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 23:09, 26 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Bigos gospodarski
SKŁADNIKI:
80 dag kapusty kwaszonej,
10 dag fasoli perłowej,
15 dag kiełbasy,
25 dag boczku świeżego,
10 dag śliwek,
8 dag cebuli,
tłuszcz,
100 ml śmietany,
2 dag mąki,
sól,
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę odcisnąć, pokroić w kostkę razem z boczkiem, zalać wrzącą wodą, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 min na małym ogniu pod przykryciem. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, śliwkami, fasolą, śmietaną oraz obraną z osłonki i pokrojoną w półplasterki kiełbasą, dusić kilka minut, doprawić.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 23:12, 26 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
BIGOS KRÓLEWSKI
SKŁADNIKI:
1 kg kapusty kiszonej,
2 garści suszonych grzybów,
1 garść suszonych śliwek,
3 średnie cebule,
3-4 laski kiłbasy zwyczajnej,
woda.
PRZYGOTOWANIE:
Z 1 kg kapusty kiszonej należy wycisnąć sok ręką (można również wypłukać w wodzie).
Zalać wodą dwie pełne garści suszonych grzybów.
Zalać wodą jedną garść suszonych śliwek.
Kapustę zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny.
Pokroić 3 średnie cebule - tak jak do smażenia.
Pokroić 3-4 laski kiełbasy zwyczajnej (przechowywanej w lodowce przynajmniej przez 1 miesiąc !). Można kroić w plasterki.
Podsmażamy cebulę i dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę. Całość przez parę minut jeszcze podsmażamy.
Zawartość patelni wsypujemy do gotującego się bigosu i zalewamy ją woda. Wodę z patelni, śliwki oraz grzyby (wraz z woda) wylewamy do bigosu.
Gotujemy tą zawartość codziennie przez około 3-4 dni.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 23:14, 26 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Bigos marynarski
SKŁADNIKI:
60 dag kapusty kwaszonej,
tłuszcz,
10 dag cebuli,
2 dag mąki,
15 dag parówek cienkich,
25 dag wieprzowiny bez kości,
25 dag papryki,
4 dag ketchupu,
15 dag pieczarek,
sól,
pieprz,
papryka mielona,
curry
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę odcisnąć, pokroić, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 min na małym ogniu pod przykryciem. Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać przyprawy, skropić wodą, dusić do miękkości. Cebulę i paprykę oraz pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do mięsa w połowie duszenia. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, ketchupem oraz obranymi i pokrajanymi w plasterki parówkami, dusić kilka minut, doprawić.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 23:16, 26 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Bigos staropolski
SKŁADNIKI:
80 dag kapusty kwaszonej,
20 dag wieprzowiny bez kości,
10 dag boczku wędzonego,
15 dag kiełbasy,
tłuszcz,
2 dag mąki,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
4 dag ketchupu,
sól,
pieprz,
czosnek
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę odcisnąć, posiekać, dodać namoczone i pokrojone grzyby ( niekoniecznie ), zalać wrzącą wodą, gotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 min na małym ogniu pod przykryciem. Mięso umyć, wyżyłować, pokroić w kostkę razem z boczkiem oraz obraną i opłukaną cebulą. Boczek częściowo stopić, dodać mięso, podsmażyć, włożyć cebulę, lekko zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w półplasterki, podsmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, kiełbasą, ketchupem, winem i przyprawami, dusić kilka minut, doprawić.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 23:17, 26 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Bigos z baraniną
SKŁADNIKI:
80 dag kapusty świeżej,
30 dag kapusty kiszonej,
5 dużych pomidorów,
3 duże cebule,
2 jabłka,
1 marchewka (średnia),
30 dag baraniny,
10 dag wędzonego boczku,
10 suszonych śliwek lub susz owocowy,
15 dag grzybów,
1 główka czosnku,
jagody jałowca,
lubczyk,
pieprz,
sól,
cukier.
PRZYGOTOWANIE:
Kapustkę gotujemy razem z pomidorkami, jabłuszkami i marchewką. Osolić, posłodzić i dodać 6 pokruszonych jagód jałowca.
Baraninę, boczek, grzyby oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy.
Baraninę wcześniej dobrze nacieramy czosnkiem, solą i lubczykiem.
Zasmażkę dodajemy razem ze śliweczkami i resztą czosnku do kapuchy, no i dusimy.
Przepis jest maksymalnie uproszczony bo nie ma w nim tajemnic. No.. jedna mała - bigos pownien być duszony w kociołku na ognisku i spożywany na drugi dzień z przyjaciółmi.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 9:47, 27 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Sznycel Wiedeński
Składniki:
4 duże kotlety cielęce,
30 g mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczka pieprzu,
1 jajko,
6 łyżek tartej bułki,
4 łyżki oleju,
4 łyżki masła.
Sposób przyrządzania
Kotlety umyć pod bieżącą zimną wodą, dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego, następnie lekko rozgnieść. Przygotować 3 płaskie talerze. Na jednym wymieszać mąkę z solą i pieprzem, na drugim rozkłócić jajko, na trzeci wysypać tartą bułkę. Mięso obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku, obtoczyć w tartej bułce, panierkę lekko docisnąć. Olej i masło rozgrzać na patelni. Sznycle smażyć na wolnym ogniu 8-10 minut. Należy je często obracać, aby się równomiernie zrumieniły.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:03, 29 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
"Faworki" z indyka
Składniki
80 dag piersi indyczej, 2 jaja, 2 łyżki soku z cytryny, imbir, curry, pieprz, sól czosnkowa, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia
Sposób przyrządzania
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na dość długie plastry grubości 1 cm. Natrzeć przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Na środku każdego paska zrobić 2-3-centymetrowe nacięcie i przewinąć jak faworki. Jaja roztrzepać widelcem. Maczać mięso w jaju, obtaczać w bułce i kłaść na rozgrzany olej. Usmażyć z obu stron. Wyłożyć na półmisek i udekorować kawałkami owoców cytrusowych.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 8:25, 04 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Gołąbki z włoskiej kapusty
50 kcal sztuka
główka włoskiej kapusty (1 kg)
3/4 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
cebula
3/4 szklanki prażonej kaszy gryczanej
2 dag suszonych grzybów
2 jajka
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Całą główkę kapusty włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować 5 minut, podzielić na liście i ostudzić w misce z lodowatą wodą. Z dużych liści ściąć grube nerwy. Oprószyć solą i pieprzem.
Grzyby umyć i moczyć 1 godzinę w 3/4 szklanki wody. Gotować w tej samej wodzie ok. 45 minut, osączyć. Wywar z grzybów uzupełnić wodą do objętości 1 i 1/2 szklanki, posolić, zagotować, wsypać kaszę i ugotować na sypko.
Natkę opłukać, otrzepać z wody i posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Grzyby posiekać, dodać do cebuli i dusić ok. 5 min. Jajko ugotować na twardo i posiekać. Kaszę połączyć z cebulą, grzybami, natką, posiekanym jajkiem, wymieszać z surowym jajkiem i masłem, przyprawić.
Farsz nałożyć na liście kapusty i ciasno zwinąć, formując gołąbki. Do szerokiego, płaskiego rondla wlać łyżkę oleju, dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
Gołąbki lekko obsmażyć na pozostałym oleju, ułożyć w garnku ciasno jeden obok drugiego. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Podawać z ziemniakami z wody okraszonymi zrumienioną cebulką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 8:26, 04 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Spaghetti śródziemnomorskie
60 dag spaghetti
3 łyżki oliwy
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
łyżka Vegety Ziołowej
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
łyżka koniaku lub winiaku
2 łyżki kaparów
łyżeczka cukru
sól, pieprz
ew. listki bazylii do dekoracji
Marchewki umyć, oskrobać i zetrzeć na grubej tarce. Seler naciowy opłukać, odciąć nać, obrać z włókien i drobno posiekać. Cebule i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać startą marchewkę, seler i smażyć kilka minut.
Do warzyw dodać pokrojone pomidory bez skórki, doprawić cukrem, Vegetą Ziołową i dusić na małym ogniu 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i warzywa zmiękną. Do sosu wlać alkohol, oliwę, dodać kapary, przyprawić solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć makaron, gotować ok. 10 minut (makaron powinien być ugotowany al dente). Odcedzić, dokładnie osączyć.
Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron, wymieszać. Wyłożyć na talerze, ewentualnie przybrać listkami bazylii.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:50, 04 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Baranina duszona z marchewka i kartoflami -
750 g tlustej baraniny,
125 ml octu 3%,
40 g sloniny,
1 lyzka masla,
125 ml rosolu,
12 obranych kartofli,
1 peczek mlodej marchewki (poza sezonem 3-4 wieksze marchewki),
1 cebula,
1 lisc laurowy,
1 lyzeczka majeranku,
1/2 lyzeczki tymianku,
5 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
5-6 gozdzikow,
sol, pieprz.
1. Mieso sparzyc wrzacym octem, osuszyc, oczyscic, pobic palka. Wymieszac i rozetrzec sol, pieprz, pokruszony lisc laurowy, majeranek, tymianek i ziele
angielskie. Mieszanine te wetrzec w mieso. Cebule obrac, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic oskrobane i umyte marchewki.
2. Roztopic w garnku pokrojona w kostke slonine, wlozyc mieso, podlac 3 lyzkami
rosolu, dodac maslo, cebule, gozdziki. Dusic na malym ogniu pod przykryciem
1 godz. W miare potrzeby podlewac mieso rosolem, a potem woda. Po 1 godz baranine przewrocic na druga strone, dodac marchewke, pokrojone w plastry kartofle. Dusic jeszcze ok. 50 min.
3. Mieso przelozyc na polmisek, podzielic na porcje, oblozyc marchewka i kartoflami. Z powierzchni sosu zdjac tlusta pozlotke. Sosem polac mieso i jarzyny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:52, 04 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Baranina duszona ze smietana -
750 g miesa z combra lub udzca,
40 g masla,
30 g sloniny,
250 ml smietany,
1 lyzka maki,
1 cebula,
1 marchewka,
1 sredni seler,
sol, pieprz.
Marynata
250 ml octu 3%,
1 duza cebula,
2 liscie laurowe,
6 ziaren pieprzu,
6 ziaren ziela angielskiego,
1/2 lyzeczki tymianku,
1/2 lyzeczki czabru,
8 jagod jalowca.
1. Mieso oczyscic, oplukac, pobic palka, przelozyc do niewielkiej miski. Cebule
obrac, pokroic w plasterki. Wlozyc do octu przyprawy korzenne, ziola, dodac
pokrojona cebule, zagotowac. Marynate przestudzic, zalac nia mieso, odstawic
w chlodne miejsce na 2-3 dni. Mieso codziennie przewracac.
2. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic pozostala cebule.
Mieso wyjac z marynaty, osaczyc, osuszyc, natrzec sola z pieprzem. Roztopic
w garnku pokrojona w kostke slonine, przelozyc mieso, polac roztopionym maslem, smazyc az do zrumienienia po 5-6 min z kazdej strony. Dodac jarzyny i
cebule, polac kilkoma lyzkami marynaty, dusic na malym ogniu pod przykryciem
ok. 1,5 godz. Co pewien czas dolewac marynaty i przewracac mieso.
3. Pod koniec duszenia mieso wyjac i oproszyc maka. Sos przetrzec przez sito,
wlozyc z powrotem do garnka, wymieszac ze smietana, dusic razem z miesem ok.
5 min. Uwazac, by sos nie przywarl do dna naczynia.
4. Mieso przelozyc na polmisek, pokroic na porcje, polac sosem. Podawac z ryzem
i korniszonami lub duszona rzepa
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 23:46, 05 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Bigos po myśliwsku
To potrawa niezbyt tania (ze względu na składniki), ale jak podkreśla wójt smaku takiego bigosu nie można porównać z bigosem tradycyjnym. Po prostu przysłowiowe „niebo w gębie”.
Do bigosu myśliwskiego potrzebne są: dwa rodzaje kapusty — kiszona i surowa (proporcje pół na pół), udziec z dzika, pokrojone kawałki mięsa z sarny lub jelenia. Do tego dodajemy trochę boczku (w proporcji 1/3 do pozostałego mięsa). Przyprawiamy zielem angielskim, czosnkiem, dodajemy odrobinę soli, pieprzu i cukru.
Aby podkreślić smak możemy także na koniec dolać lampkę białego, wytrawnego wina.
Składniki razem mieszamy i gotujemy aż do połączenia. Taki bigos można jeść nawet przez kilka dni. A im dłużej stoi tym nabiera głębszego smaku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 23:49, 05 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Baranina w mięcie z champem
Proporcje dla 4 osób
• Składniki
4 filety z młodej baraniny o grubości około 3,5 cm. Marynata: pół filiżanki drobno posiekanej świeżej mięty, zmiażdżony ząbek czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, 200 ml oliwy z oliwek, sól i tłuczony czarny pieprz. Masło miętowe: pół kostki masła, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, łyżka posiekanej natki pietruszki, zmiażdżony ząbek czosnku
• Przygotowanie: W mikserze zmieszać składniki marynaty i zalać filety tak, aby były zanurzone. Przykryć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Utrzeć ze sobą składniki masła miętowego. Odstawić pod przykryciem do lodówki. Rozgrzać grill lub patelnię grillową, filety osuszyć z marynaty na ręczniku papierowym. Piec mięso po około 8-10 minut z każdej strony. Na każdym filecie położyć kawałek masła i udekorować porcje gałązkami mięty.
Champ
To klasyczne irlandzkie danie z tłuczonych ziemniaków z porami, podawane z dużą ilością stopionego masła jest doskonałym dodatkiem np. do baraniny czy steków Tradycyjnie champ podawano jako samodzielne danie. Każdy biesiadnik otrzymywał dużą miskę ziemniaków z kawałkiem masła na środku. Jedzący nabierali po łyżce potrawy, poczynając od krawędzi miski i zanurzali ziemniaki w topiącym się maśle.
• Składniki: 75 g masła, 125 ml mleka, 2 pory lub cebulki szalotki, 6-8 ziemniaków, sól, pieprz
• Przygotowanie: Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 minut, aż por będzie miękki, od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Dokładnie odcedzamy. Dodajemy por wraz z wywarem. Całość ucieramy, aż wszystkie składniki wymieszają się na kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy masą na ogrzany półmisek, następnie robimy w środku masy wgłębienie, do którego wkładamy resztę masła.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 23:51, 05 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Gicz jagnięca
Składniki:
6 sztuk giczy jagnięcych, po 100 g marchwi, selera, cebuli, cukini, 150 ml sosu sojowego, 50 g czosnku, 1 litr sosu rumianego, rozmaryn, 60 g przecieru pomidorowego, 300 g mąki, 3 jajka, 150 g ziemniaków, 300 ml wina czerwonego.
Przygotowanie:
Gicz jagnięcą peklujemy z jarzynami, ziołami i czerwonym winem przez 24 godziny, następnie gicz obsmażamy na oliwie, dodając zioła, jarzyny, zalewając winem i wywarem. Nastawiamy do pieczenia - 160 stopni z parą na czas 2,5 godziny. Jarzyny, marchew, cukinię podsmażamy i układamy w piramidę, następnie dodajemy gicz i podlewamy zredukowanym sosem, dodajemy kopytka - dekorujemy i wydajemy gościom.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|