Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 9:09, 29 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Polędwica wołowa z sosem winnym
SKŁADNIKI
600 g polędwicy wołowej
60 g masła
5 łyżek wytrawnego wina Marsala
200 ml bulionu
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
1. Polędwicę pokroić na 4 plastry i każdy obwiązać cienkim sznurkiem. Na patelni rozgrzać 30 g masła. Włożyć polędwicę i smażyć przez 5 minut z każdej strony. W połowie smażenia oprószyć solą i pieprzem. Osączyć z tłuszczu i odłożyć.
2. Z patelni zlać resztki tłuszczu, wlać wino, zamieszać i prawie całkowicie odparować. Wlać bulion i gotować, aż połowa odparuje. Zgasić ogień i, ciągle mieszając sos, stopniowo dodawać 30 g zimnego masła.
3. Z plastrów polędwicy usunąć sznurek. Mięso położyć na ogrzanych talerzach, polać przygotowanym sosem i zaraz podawać. Potrawę można ugarnirować ugotowanymi lub surowymi warzywami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 14:23, 08 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Kotlety selerowe
80 dag ziemnaków
sól, pieprz
tarta gałka muszkatałowa
1 seler
3 cebule
1 słoik buraczków
sok z cytryny
2 łyżki octu
5 łyżek oleju
2 jajka
4 plastry szynki
4 plastry żółtego sera
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
10 dag tartej bułki
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrane pokroić na ćwiartkę i gotować 20 minut w osolonej wodzie, po czym odsedzić. Seler pokrojony w plasterki gotować w osolonej wodzie z dodatkeim soku z cytryny. Buraczki osączyć, 1 cebulę posiekać. Przygotować sos: ocet przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z 2 łyżkami oleju. Skropić buraczki i wymieszać je z cebulą. Resztę cebuli pokroić w krążki i usmażyć na oleju. Tłuszcz owy przesedzić na sitku. Ugotowane plastry selera doprawić i łączyć po 2, przekładając je szynką i serem. Panierować w mące, jajach i tartej bułce. Smażyć na przecedzonym tłuszczu. Ziemniaki rozgnieść tłuczkiem i połączyć z gorącym mlekiem, przyprawić gałką i solą. Kotleciki podawać z ziemniakami, smażoną cebulą i buraczkami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 14:26, 08 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Sznycle wiedeńskie
1 kg ziemniaków
1 pęczek dymki
1/4 litra rosołu warzywnego
sól
biały pieprz
4 łyżki octu winnego
1 łyżeczka łagodnej musztardy
8 sznycli cielęcych
4 dag mąki
2 jajka
10 dag tartej bułki
4 dag masła
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać i wystudzić. Dymkę pokroić w krążki. Rosół zagotować, dodać ocet i musztardę, dokładnie wymieszać. Ziemniaki pokroić w plastereczki i przemieszać z dymką. Polać rosołem z musztardą i przyprawić. Sałatkę przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Mięso rozbić lekko tłuczkiem. Przyprawić do smaku. Kawałki mięsa obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Sznycle smażyć na maśle. Sałatkę przełożyć na talerz i dodać sznycle.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 14:27, 08 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Rostbef z kurkami
Składniki:
1,5 kg rostbefu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
300 g kurek
1 cebula
50 g masła
250 g śmietany 30%
tymianek
Przygotowanie:
Mięso natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika. Piec 15 minut w 240oC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec w niej około 45 minut. Podlewając winem, a później wytwarzającym się sosem. Kurki oczyszczone pokroić. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać masło, włożyć cebulę i podsmażyć. Dodać kurki i nadal smażyć. Jak puszczą sok, dusić około 20 minut. Później wlać śmietanę, dodać tymianek, sól, pieprz. Wszystko wymieszać i zagotować. Mięso obłożyć kurkami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 14:29, 08 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Rostbef w chrupiącej skórce
1 kg rostbefu
sól
pieprz
ząbek czosnku
15 dag twarożku
5 gałązek natki
jajko na twardo
2 kromki chleba tostowego
tłuszcz do blachy
Przygotowanie
Mięso umyć osuszyć. Posypać solą oraz pieprzem. Czosnek obrać, drobno pokroić, wymieszać z twarożkiem i posiekaną natką. Chleb pokroić w drobną kostkę (odkroić skórkę). Wymieszać z rozdrobnionym żółtkiem i dodać do twarożku. Masą posmarować mięso
Rostbef położyć na natłuszczonej blasze i piec około 30 min w temp 200st. Pozostawić w wyłączonym piekarniku 20 min.
Mięso można podawać z marchewką( warzywo pokroić, obwiązać paseczkami z pora, dusić w bulionie z cukrem i margaryną
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 14:30, 08 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Pierś z indyka zawijana z pieczarkami
15 dag pieczarek
ęczek dymki
sól
pieprz
4 łżki oleju
1,5 kg piersi indyka
4 ząbki czosnku
cytryna
20 dag twarożku
łyżeczka suszonych ziół
mielona papryka
głązka rozmazynu
6 gałązek tymianku
Przygotowanie
Pieczarki i dymę oczyszcić ,posiekać . Przesmażyć na 2 łżkach oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Płat mięsa opłukać i osuszyć.Twarożek wymieszać z suszonymi ziołami.Posmarować mięso nałożyć pieczarki z cebulą zrolować. Do reszty oleju dodać po szczypcie soli , pieprzu i papryki. Posmarować roladę.
Mięso obłożyć pokrojonym w plasterki czosnkiem i świerzymi ziołami. Obwiązać nitką i ułożyć na polanej zimną wodą blasze. Piec około godziny w temperaturze 175 st. Dekorować cząstkami cytryny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 6:49, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Tazin z baraniny z daktylami
Wykonanie:
1 kg chudej baraniny,
400 g daktyli,
2 drobno posiekane cebule,
125 g obranych migdalow,
1 lyzeczka prazonego ziarna sezamowego,
125 g masla,
2 lyzki oliwy,
2 lyzki gestego miodu,
1 lyzka mielonego cynamonu,
szczypta szafranu,
pol laski cynamonu,
sol, pieprz.
1. Mieso umyc, oczyscic z resztek tluszczu, osuszyc, pokroic w kawalki o wadze
ok. 150 g kazdy. Ulozyc je w pojemnym rondlu, osolic, dodac pieprz, szafran,
maslo, laske cynamonu i drobno posiekana cebule. Zalac 500 ml wody, zagotowac, po czym gotowac na srednim ogniu ok. 45 min, od czasu do czasu mieszajac. W razie potrzeby uzupelnic odrobina wody.
2. Dodac mielony cynamon i miod, odkryc, gotowac dalej na wolnym ogniu ok. 15
min, ciagle mieszajac. Mieso wyjac, osaczyc, odstawic. Do sosu dodac oplukane daktyle. Pozostawic na bardzo malym ogniu, na granicy wrzenia, przez
ok. 10 min, po czym ostroznie, by nie uszkodzic daktyli, dodac z powrotem
mieso. Odparowac sos do konsystencji
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 6:51, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Zrazy baranie w sosie grzybowym
Wykonanie:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
500 g baraniny z lopatki lub udzca,
150 g pieczarek lub innych grzybow,
4 lyzki masla,
2 lyzki maki,
125 ml smietany,
125 ml rosolu (bulionu),
1 cebula,
sok z 1/2 cytryny,
5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
sol, pieprz.
1. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic, pokroic w plastry. Kazdy zraz pobic tluczkiem, wyrownac, oproszyc sola, pieprzem i obtoczyc w mace.
2. Pieczarki oplukac, pokroic w plasterki. Cebule obrac, posiekac.
3. Rozgrzac tluszcz na duzej patelni, dodac mieso, smazyc do zrumienienia po
3-4 min z kazdej strony. Przelozyc do garnka, przykryc. Na pozostalym ze
smazenia masle obrumienic cebule, dodac pieczarki. Dusic, az do wyparowania
wody. Wtedy podlac polowa rosolu, dodac ziele angielskie, pieprz, sok z cytryny, zagotowac, przelozyc do miesa.
4. Zrazy dusic na malym ogniu, od czasu do czasu podlewajac rosolem, ok. 50
min. Dodac smietane, dusic jeszcze ok. 10 min. Obsypac pokrojona pietruszka,
podawac z kartoflami, kasza jaglana lub ryzem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 6:53, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Zrazy baranie duszone z groszkiem
Wykonanie:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500-600 g baraniny z lopatki lub udzca,
500 g zielonego groszku,
3 lyzki masla,
2 lyzki maki,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 seler,
1 lyzka pokrojonego koperku,
1 lyzeczka cukru,
sol, pieprz.
1. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic, wyciac nadmiar tluszczu, pokroic mieso w poprzek wlokien w plastry szerokosci ok. 1 cm. Kazdy kawalek (powinno ich byc
4 lub pobic lekko tluczkiem zwilzonym zimna woda, uformowac okragle zrazy. Osolic, oproszyc pieprzem, obtoczyc w mace.
2. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w slupki, a cebule w plasterki. Groszek oplukac, przelozyc do garnka, zalac osolonym wrzatkiem, dodac cukier, 1 lyzke
masla. Ugotowac na miekko, odcedzic.
3. Rozgrzac na patelni 2 lyzki masla, dodac mieso, smazyc do zrumienienia po
3-4 min z kazdej strony. Przelozyc do naczynia. Na pozostalym ze smazenia
tluszczu obrumienic cebule. Mieso podlac niewielka iloscia rosolu, dodac cebule, jarzyny. Dusic, od czasu do czasu dolewajac troche rosolu, ok. 50 min.
Wlozyc groszek, zamieszac, dusic jeszcze 10 min. Obsypac drobno pokrojonym
koperkiem i podawac z ryzem.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Śro 6:57, 13 Wrz 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 6:54, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Udziec barani lub comber po angielsku (krwisty)
Wykonanie:
1 udziec lub comber z mlodego barana (ok. 3-4 kg),
500 ml octu 3%,
60 g masla,
1 kostka bulionowa,
pieprz, sol.
Marynata:
125 ml oliwy,
sok z 1 cytryny,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1 seler,
2 cebule,
2 liscie laurowe,
10 ziaren ziela angielskiego,
10 jagod jalowca.
1. Mieso sparzyc wrzacym octem, oplukac, osuszyc, oczyscic z nadmiaru tluszczu,
nasmarowac oliwa, odstawic.
2. Lekko rozgniesc jagody jalowca, ziele angielskie, pokruszyc
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 6:56, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Udziec barani nadziewany pieczarkami, ziolami
Wykonanie:
1 udziec barani,
500 ml octu 3%,
80 g sloniny,
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
250 ml rosolu,
125 ml bialego wytrawnego wina,
1 cebula,
1 marchewka,
1 seler,
1 por,
2 liscie laurowe,
5 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
sol.
Do szpikowania:
200 g pieczarek,
100 g bekonu,
3 lyzki masla,
1 cebula,
3 lyzki drobno pokrojonych ziol: bazylii, oregano oraz koperku
i zielonej pietruszki,
1/4 lyzeczki utartej galki muszkatolowej,
sol, pieprz.
1. Mieso oczyscic, umyc, osuszyc, pobic palka. Wlozyc do miski, zalac wrzacym
octem z pokruszonymi liscmi laurowymi, pieprzem i zielem angielskim, odstawic w chlodne miejsce na co najmniej 2 godz.
2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic cebule. Slonine pokroic w kostke.
3. Przygotowac farsz: pieczarki umyc, drobno posiekac. Bekon pokroic bardzo
drobno. Grzyby i bekon przelozyc do miski, dodac ziola, pietruszke, koperek,
rozpuszczone maslo, pieprz, sol, galke. Starannie wymieszac wszystkie
skladniki, ucierajac je na jednolita mase.
4. Mieso wyjac z marynaty, oplukac, wysuszyc. Ponakluwac w kilku rzedach powierzchnie udzca, wcisnac w naciecia farsz. Rozgrzac w duzym naczyniu slonine, dodac cebule, jarzyny, wlozyc udziec, zalac rosolem, dusic ok. 2 godz.
Od czasu do czasu mieso przewrocic.
5. Kiedy pieczen bedzie miekka, przelozyc do brytfanny, polac maslem, oproszyc
maka. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 170 st. 20 min. Do sosu wlac wino,
gotowac 5-10 min (jesli jest za rzadki, odparowac), przetrzec przez sito.
Mieso wyjac, pokroic w plastry z obu stron az do kosci. Udziec polac sosem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 6:58, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Tazin z jagnieciny z zielonym groszkiem
Wykonanie:
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
750 g jagnieciny,
1 kg swiezego luskanego zielonego groszku,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
1 lyzeczka szafranu,
1 drobno posiekana kiszona cytryna (przepis w rozdz. "ogolne"),
5 kiszonych oliwek,
75 ml oliwy,
sol,
1 kiszona cytryna do przybrania.
1. Mieso oczyscic z resztek tluszczu, umyc, osuszyc, pokroic w kawalki. Ukladac
je na rozgrzanej w pojemnym rondlu oliwie. Osolic, doprawic szafranem i
imbirem, zalac 250 ml wody, wstawic na sredni ogien, dusic pod przykryciem,
od czasu do czasu mieszajac, ok. 1 godz. Ugotowane mieso wyjac i odstawic w
cieple miejsce.
2. Do sosu z gotowania miesa dodac zielony groszek. Zalac woda, gotowac pod
przykryciem, na umiarkowanym ogniu ok. 20 min.
3. Kiedy groszek bedzie prawie miekki, dodac posiekana cytryne i oliwki. Trzymac dalej na wolnym ogniu, poki sos nie odparuje do konsystencji oleistej.
Zdjac z ognia.
4. Tuz przed podaniem dodac ugotowane mieso i podgrzac. Ulozyc na okraglym, kamionkowym polmisku, przybrac cwiartkami cytryny. Podawac gorace polane sosu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 7:00, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Udziec barani po prowansalsku
Składniki:- 2 kg udźca baraniego
- gałązka świeżego rozmarynu
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 filiżanki rozpuszczonego masła
- sól
- czarny pieprz
Ziemniaki zapiekane z cebulą:
- 1 kg ziemniaków
- 5 cebul
- 5 łyżek oliwy
- 10 dag tartego ementalera
- sól i biały pieprz
Pomidory po prowansalsku:
- 6 pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki suszonych lub świeżych ziół (tymianek / rozmaryn / bazylia)
- 2 ząbki czosnku
- sól
Wykonanie:
Obrany czosnek pokrój w plasterki i wymieszaj z listkami rozmarynu, solą i pieprzem. Taką mieszaniną natrzyj mięso i odłóż na godzinę. Po tym czasie posmaruj mięso połową masła. Piecz godzinę w temp. 220°C, często polewając pozostałym masłem i wytworzonym sosem. Przygotuj ziemniaki: ugotuj je w mundurkach, odcedź i obierz. Cebule pokrój na plastry i podsmaż na łyżce oliwy. Żaroodporne naczynie, najlepiej takie, które możesz później postawić na stole, posmaruj oliwą i ułóż w nim warstwę pokrojonych na plastry ziemniaków. Oprósz solą i pieprzem, a następnie ułóż podsmażoną cebulę i znów ziemniaki. Ponownie przypraw, a wierzch posyp tartym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do chwili, aż ziemniaki się przyrumienią. Przygotuj pomidory: pokrój je na pół, posyp ziołami i pokrojonym na plasterki czosnkiem. Podsmaż na oliwie, układając na patelni przekrojoną stroną do dołu. Podawaj do mięsa razem z ziemniakami. Jeśli trzeba, przypraw solą
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 7:01, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Udziec barani szpikowany ziolami i anchois
Wykonanie:
Porcja dla 6-10 osob. Czas przygotow. 5,5 godz.
1 udziec barani (ok. 4-5 kg),
500 ml octu 3%,
100 g sloniny,
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
125 ml rosolu,
250 ml bialego wytrawnego wina,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 sredni seler,
sol.
Do szpikowania:
3 zabki czosnku,
3 filety anchois,
3-4 lyzki drobno pokrojonych ziol: bazylii, szalwii, miety pieprzowej, tymianku, koperku i zielonej pietruszki,
sol, pieprz.
1. Mieso umyc, oczyscic z nadmiaru tluszczu, osuszyc, pobic palka. Wlozyc do
miski, zalac wrzacym octem lub zawinac w plotno nasaczone octem. Odstawic w
chlodne miejsce na co najmniej 2 godz. Mieso nalezy co pewien czas obracac.
2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic cebule. Filety
anchois i czosnek drobno posiekac. Wymieszac w miseczce pokrojone ziola, dodac czosnek, filety anchois, sol, pieprz. Utrzec na jednolita mase, dolewajac ewentualnie odrobine oleju.
3. Mieso wyjac z marynaty, oplukac, starannie wysuszyc. Ponakluwac powierzchnie
udzca w kilku rzedach i wcisnac w otwory przygotowany farsz.
4. Rozgrzac w duzym naczyniu pokrojona w kostke slonine, wlozyc udziec, jarzyny, cebule, zalac winem, dusic na malym ogniu pod przykryciem ok. 2,5 godz.
Ubytki sosu uzupelniac woda. W polowie duszenia mieso przewrocic.
5. Gdy pieczen bedzie miekka, przelozyc do brytfanny, dosolic, polac maslem,
oproszyc maka. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 170 st. 20 min. Wlac do
sosu rosol, zagotowac, doprawic sola i pieprzem, przetrzec przez sito.
Mieso wyjac, pokroic w plastry az do kosci udowej. Udziec polac sosem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 7:03, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Tazin z gruszkami
Wykonanie:
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
750 g chudej baraniny (comber) lub poledwicy wolowej,
750 g gruszek twardych,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
1 lyzeczka szafranu,
75 ml oliwy,
sol,
1 lyzeczka maki.
1. Mieso oczyscic, umyc, osuszyc, pokroic w kawalki po 150 g kazdy. Ukladac je
na rozgrzanej w pojemnym rondlu oliwie. Osolic, doprawic polowa szafranu i
imbirem, zalac szklanka wody, wstawic na sredni ogien, dusic pod przykryciem, od czasu do czasu mieszajac, przez ok. 1 godz. W
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|