Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 11:34, 08 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
placuchy
Składniki:
4.Szklanki mąki Wrocławskiej
2.Szklanki wody lub mleka
2.Łyżki cukru
1-3 małej łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:-Do głębokiej mi9ski wsypujemy mąkę
do jednej szklanki mleka lub wody dodajemy cukier mieszając do całkowitego rozpuszczenia
-do mąki wlewamy najpierw wodę lub moleko nie posłodzone lekko to mieszając dodajemy drugą szklankę
-mieszamy to dokładnie aż do zniknięcia grudek
-na koniec dodajemy proszek do pieczenia
-na patelnie wlewamy tyle oleju aby placki się zanurzyły
-rozgrzewamy na dużym ogniu
-smażymy na średnim ogniu aż do brązowego koloru
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:17, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Ananas nadziewany
Składniki:
- 1 ananas,
- cukier puder,
- skórka i sok z 1 cytryny,
- 1 banan,
- bita śmietana,
- likier bananowy.
Przepis:
Ananasa przekroić wzdłuż, miąższ ostrożnie wyjąć nożem wraz z sokiem (rozgnieść widelcem). Wnętrze obu połówek ananasa posypać cukrem i włożyć do lodówki. Miąższ wymieszać z cukrem, tartą skórką cytrynową i rozgniecionym bananem, włożyć do rondla i gotować 5 minut. Po wystudzeniu dodać do masy sok cytrynowy i bitą śmietanę, przyprawić likierem bananowym i zamrozić w zamrażarce. Zamrożoną masę włożyć do połówek i zaraz podawać
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:27, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Deser bogów
Składniki
12 okrągłych biszkoptów,
2 szklanki mieszanych owoców świeżych, mrożonych lub z kompotu (malin, poziomek, truskawek, jeżyn, wydrylowanych wiśni),
2 łyżki posiekanych orzechów lub migdałów.
Krem:
4 łyżki cukru,
4 żółtka,
3/4 litra mleka,
2 łyżeczki mąki ziemniacznej,
kieliszek rumu lub winiaku,
łyżka cukru waniliowego
Sposób przyrządzania
Rozkłócić w rondelku mleko (3 łyżki mleka odlać) z żółtkami oraz z cukrem i cukrem waniliowym. Rondelek wstawić do gorącej kąpieli i, trzymając na ogniu, mieszać masę kilka minut. Wlać do rondelka mąkę rozrobioną pozostałym mlekiem. Mieszać, aż krem zgęstnieje. Następnie wyjąć go z kąpieli i ostudzić. Biszkopty skropić alkoholem i wyłożyć nimi dno salaterek lub pucharków, posypać orzechami lub migdałami. Nałożyć owoce i polać je kremem. Udekorować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|