Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 18:02, 21 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Czekoladowe Babeczki z Serem
Składniki:
20 sztuk
100 g czekolady deserowej
MASA:
100 g czekolady deserowej lub mlecznej
200 g sera mascarpone
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
kakao w proszku do posypania
Opis przygotowania: 40 min.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem do pieczenia. Czekoladę połamać na małe kawałki i wsypać do miseczki, umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą. Czekoladę całkowicie rozpuścić. Następnie rozprowadzić ją małym pędzelkiem lub łyżeczką po wewnętrznych bokach małch papierowych foremek. Foremki ustawić do góry dnem i poczekać, aż czekolada stężeje. Ostrożnie zdjąć papierowe foremki.
Przygotowanie masy:
Ser utrzeć z esencją waniliową oraz stopioną czekoladą. wstawić do lodówki, by się schłodziła, od czasu do czasu mieszając. Masę serową przełożyć do woreczka do wyciskania kremów z nakładką w kształcie gwiazdki. Masę wyciskać do każdej z babeczek. Posypać kakao w proszku.
wskazówki
Zamiast sera mascarpone można użyć pełnotłustego twarożku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 18:03, 21 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Czekoladowy Sufled
Składniki:
4 porcje
100 g czekolady deserowej
300 ml mleka
2 łyżki masła
4 duże jajka
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
4 łyżki cukru
100 g groszków czekoladowych
cukier i cukier puder do posypania
BYDYŃ CZEKOLADOWY:
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
450 ml mleka
50 g czekolady deserowej
Opis przygotowania: 60 min.
Formę do sufletów o pojemności 850 ml posmarować cienko tłuszczem i wysypać cukrem. Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku rozgrzać mleko z masłem. W misce utrzeć żółtka wraz z mąką kukrydzianą oraz cukrem. Wlać część gorącego mleka, cały czas mieszając. Masę przelać do reszty mleka w rondelku i całość gotwać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu zgęstnienia masy. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Rondel zdjąć z ognia, wlać esencję waniliową i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Połowę delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Dodać resztę piany oraz groszki i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy i piec w 180 st. przez 40-45 minut, aż wyrośnie.
Przygotowanie budyniu:
W misce utrzeć na gładką masę cukier z mąką i odrobiną mleka. W rondelku podgrzać pozostałą część mleka, prawie doprowadzając do wrzenia. Dodlać odrobinęgorącego mleka do masy, dokładnie wymymieszać i przelać do rondelka. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, gdy masa zgęstnieje. Czekoladę połamać na kawałki, dorzucić do budyniu, mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Suflet posypać cukrem pudrem. Podawać z budyniem czekoladowym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|