Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 9:29, 28 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Pieczone ziemniaki w plastrach
4 duże ziemniaki,
0,15 l szklanki oliwy,
1 łyżka zmielonego kminku,
0,25 łyżeczki startej gałki muszkatułowej,
sól.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na plastry. Wymieszać oliwę z kminkiem, gałką i solą. Piec na grillu, smarując oliwą z przyprawami i przewracając od czasu do czasu, aż będą chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 9:36, 28 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Kurczak tandoori
1,5 kg kurczak,
2 łyżki oleju;
Marynata:
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego;
0,5 szklanki soku z cytryny;
1 łyżka mielonej papryki,
1 łyżka wyciśniętego czosnku,
1 łyżka posiekanego świeżego lub sproszkowanego imbiru,
1,5 łyżeczki zmielonego kminku,
1 łyżeczka kurkumy,
0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu,
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu,
sól.
W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka podzielić na połowy, zdjąć z niego skórę, umyć i osuszyć. Mięso głęboko ponacinać. Włożyć do naczynia i zalać marynatą, przykryć. Wstawić do lodówki na 24h.
Na godzinę przed pieczeniem wyjąc z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej. Przed umieszczeniem na grillu oczyścić kurczaka z marynaty i posmarować olejem. Ułożyć na kratce grillowej (naciętą stroną do dołu) i piec, aż się przyrumieni. Przewrócić na druga stronę, posmarować marynatą i piec dalej, przewracając od czasu do czasu i smarując marynatą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 9:47, 28 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Pieczarki pesto
12 duzych pieczarek,
0,25 szklanki oliwy,
Pesto:2 szklanki świeżych liści bazylii
0,5 szklanki startego parmezanu,
0,75 szklanki oliwy,
1 łyżka migdałów,
3 małe ząbki czosnku,
0,25 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
1,5 łyżeczki soli.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Wszystkie składniki pesto zmiksować na gładka masę, przyprawić. Pieczarki umyć, osuszyć, nóżki odrzucić. Oliwę wlać do miseczki, zanurzać w niej po kolei grzyby. Kapelusze układać na grillu spodem do rusztu, piec, aż brzegi się przyrumienią, odwrócić, nałożyć pesto, upiec na złoty kolor.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 9:48, 28 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Polędwica wołowa w wiśniaku
50 dag polędwicy wołowej,
1 łyżka oliwy;
Marynata:
100 ml wiśniaku,
100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
1 łyżeczka kolendry,
1 łyżeczka tymianku,
10 ziaren pieprzu,
sól.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieprz i kolendrę zemleć, liście laurowe drobno pokruszyć. W głębokim naczyniu zmieszać przyprawy z wiśniakiem i czerwonym winem. Włożyć polędwicę do marynaty, wstawić do lodówki na 12 godzin. W tym czasie kilkakrotnie obrócić. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć, obwiązać mocną bawełnianą nicią lub sznureczkiem, podpiec na grillu, smarując oliwą. Położyć na tacce, polać przecedzoną marynatą i piec dalej, sprawdzając miękkość szpadką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:36, 07 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Ziemniaki z grilla
Składniki:
kilka ziemniaków
4 ząbki czosmku
masło
przyprawa ziołowa do grilla
bazylia
folia aluminiowa
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki kroimy na połówki. Można je wcześniej obrać,ale nie trzeba. Folię składamy na dwa razy i smarujemy masłem. Ząbki czosnku kroimy na plasterki i układamy na foli Następnie kładziemy połówki ziemniaków. Posypujemy przyprawami, zawijamy szczelnie w folie i pieczemy około 15-20 minut na grillu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:37, 07 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Ziemniaczki z ogniska lub grilla
Składniki:
6 ziemniaków
10 dag homogenizowanego twarożku
1,5 łyżki listków bazyli (posiekanych)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i oczyścić. Włożyć do żaru ogniskowego lub do węgla z grilla i zasypać gorącym popiołem. Gdy będą w środku miękkie wyjąć je. Na gorący miąż położyć po łyżce serka, po czym to doprawić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:41, 07 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Udka w miodzie
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
szklanka keczupu
3 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy
łyżeczka tabasco
2 łyżki sosu sojowego
ostra papryka
słodka papryka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Keczup, miód, musztardę, roztarty czosnek, tabasco, sos sojowy i przyprawy dokładnie wymieszać. Ową marynatą zalac skrzydełka i odstawić do lodówki na godzinkę. Potem piec na grillu 10-15 minut z każdej strony.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:42, 07 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Szczupak
Składniki:
30 dag szczupaka
białe wytrawne wino
cytryna
sól
pieprz biały
masło
przyprawy do ryb
Przygotowanie:
Szczupaka podzielić na dzwonka. Skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawami. Na 1 godzinę odstawi do lodówki. Piec na grill z 5 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smarować masłem i skraplać winem. Podawać z warzywami z wody i puree.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:43, 07 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Sałtka z kurczakeim z grilla
Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 czerwone cebule
2 ostre papryczki
pęk szparagów
200 g młodych ziemniaków
pęczek bayzlii
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Skrojone w paseczki piersi z kurczaka piec na grillu. Cebeule przekrojone na pół piec na grillu około 5 minut. Następnie piec paprykę, aż się skórka pomarszczy. Następnie szparagi piec na grillu. Do miseczki włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, bazylię, kurczkai warzywa. Skropić oliwą z oliwek, octem, poslić i popieprzyć. Wszystko wymiszać. Można podawać z gorącym chlebem z grilla.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:45, 07 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka z warzywami z grilla i kaszą kuskus
Składniki:
1 bakłażan
1 czerwona papryczka
1 papryczka chili
1 cukinia
1 czerwona cebula
10 dag kaszy kuskus
1 ząbek czosnku
1 cytryna
oliwa z oliwek
papryka z proszku
sól
pieprz
kminek
Sposób przygotowania:
Warzywa umyte, przekroić na pół i piec na grillu około 5 minut z każdej strony. Ugotować kaszę kuskus. Posiekać grubo warzywa. Warzywa i kaszę włożyć do miseczki. Dodać kminek, sól, pieprz i paprykę. Wszystko wymieszać. Sropić oliwą i cytryną.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:46, 07 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka z gruszek i sera
Składniki:
2 gruszki
10 dag rukwi
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
10 dag sera żółtego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pokroić gruszki na ćwiartki i piec je na grillu przez 2 minuty z każdej strony. Włożyć rukiew do naczynia, skropić oliwą i octem. Dodać sól, pieprz i wymieszać. Ser zetrzyj na trace i dorzuć do sałaty. Na sałacie ułóżyć gruszki i posypać serem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:13, 13 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Bistecca alla fiorentina
Składniki:
- po 1 dużym wołowym steku florenckim (T-Bone) na 2 osoby
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- suszony tymianek i rozmaryn
Sposób przyrządzania:
Mięso natrzyj pokruszonym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i oliwą (koniecznie oliwą na końcu, gdyż inaczej zamknie ona pory mięsa i stek nie przejdzie aromatem przypraw). Stek pozostaw około godziny w temperaturze pokojowej. Następnie ułóż na ruszcie i piecz na żarze drzewnym, bez płomieni, aż utworzy się rumiana skorupka. Trwa to około 5 minut. Kto woli mięso bardziej wysmażone, dodaje minutę, kto wybiera krwiste, może grillować trochę krócej. Teraz mięso odwróć, ale go nie nakłuwaj. Posól po upieczonej stronie i grilluj, aż druga strona się przyrumieni. Zdejmij z rusztu, oprósz solą i pieprzem. W czasie, gdy mięso się piecze, pokrój prawdziwki na podłużne plasterki. Rozgrzej oliwę, podduś na niej czosnek, usmaż grzyby. Obłóż nimi mięso, podawaj z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Możesz skropić całość oliwą truflową, co doda jeszcze lepszego aromatu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:16, 13 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Cebula faszerowana kaszanką
Składniki:
- 40 dag kaszanki
- 6 cebul (białych lub czerwonych)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki posiekanego
- koperku
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Cebule obieramy, ścinamy wierzchy i wydrążamy, pozostawiając dwie warstwy miąższu. Wyjęty miąższ siekamy. Kaszankę wyjmujemy z osłonek i kroimy w plastry. Ogórki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy kaszankę i smażymy przez 2 min. Przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką koperku, majerankiem. Wydrążone cebule napełniamy kaszanką i układamy na aluminiowej tacce. Grillujemy ok. 20 min. Posypujemy posiekanym ogórkiem i resztą koperku.
Szaszłyki nieźle smakują z czeskim piwem Budweiser, a do cebuli podajemy schłodzoną białą wódkę - może być Wyborowa albo Szopen.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:18, 13 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Cielęcina z grilla w przyprawach
Składniki:
- 6 sznycli cielęcych
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- skórka (tylko cieniutka żółta warstwa) otarta z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 4 łyżki posiekanej natki
- pieprz
- sól
- gotowy sos czosnkowy
Sposób przyrządzania:
Mięso bardzo starannie umyj, osusz, energicznie wygnieć ręką. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę lub drobniuteńko posiekaj. Dodaj tymianek, gałkę, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy i natkę pietruszki, dokładnie wszystko wymieszaj. Natrzyj tą pastą wszystkie porcje mięsa, włóż je do salaterki, polej resztą marynaty, dokładnie wymieszaj. Szczelnie przykryj salaterkę i przynajmniej na 3-4 godziny wstaw do lodówki, żeby cielęcina dobrze się zamarynowała. Następnie wyjmij mięso z salaterki (marynatę zachowaj), każdy kawałek posól, ułóż na rozgrzanym grillu i upiecz z obu stron na rumiano. Co jakiś czas skrapiaj sznycelki marynatą pozostałą w salaterce wymieszaną z resztą oliwy. Miękkie i rumiane mięso zdejmij z rusztu i od razu podawaj. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonej cielęciny będzie gotowy sos czosnkowy i pikle lub warzywa z rusztu z ulubionym dipem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:21, 13 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Coracao - kurze serduszka po brazylijsku
Składniki:
- 1/2 kg kurzych serduszek
- 5 ząbków czosnku
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 ml jasnego piwa
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób przyrządzania:
Serduszka oczyścić, umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem i oregano, dodaj posiekany szczypiorek, piwo i olej zmiksowany z czosnkiem. Wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki. Przygotowane serca nadziej na szpadę i piecz na grillu o zrumienienia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|