Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 6:56, 23 Cze 2006 Temat postu: Grill |
|
|
Kurczak
SKŁADNIKI:
4 filety z piersi kurczaka
15 dag żółtego sera
marynata
4 łyżki oleju
2 łyżeczki curry lub przyprawy chińskiej
4 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
SPOSÓB WYKONANIA:
Mięso podzielić na porcje, lekko rozbić i włożyć na 2 godziny do marynaty sporządzonej z wymieszanych składników.
Porcje mięsa ułożyć na ruszcie, posypać startym żółtym serem.
Piec do czasu, aż ser się rozpłynie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:33, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Kolorowa papryka z grilla
s k ł a d n i k i :
• 2 czerwone cebule
• 2 słodkie cebule Vidalias
• 1 żółta papryka
• 1 zielona papryka
• 1/4 filiżanki oliwy z oliwek
• ewentualnie ulubione zioła
Papryki i cebule pokroić na ćwiartki, i wymieszać z oliwą (do oliwy można dodać bazylii, oregano lub inne ulubione zioła). Położyć na grillu, piec obracając tylko raz. Najlepiej grillować w specjalnym koszyku na warzywa, ma drobną siatkę i nie ma obawy, że kawałek papryki wpadnie do węgli.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:34, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Schab grillowany z ziołami
s k ł a d n i k i :
• 4 grube kotlety schabowe z kością
• 3/4 filiżanki bułki tartej
• spora szczypta rozmarynu (suszonego)
• duża szczypta majeranku (suszonego)
• 1 łyżka stołowa rozpuszczonego masła
• 1 mały ząbek czosnku (wyciśnięty)
• 1/2 filiżanki posiekanej słodkiej cebuli
• 1/2 łyżeczka soli
Kotlety rozkroić w środku, aż do samej kości (tworząc tzw. kieszenie).
Połączyć bułkę tartą, masło, wyciśniety czosnek, cebulkę, majeranek, rozmaryn i sól. Miksturę nałożyć do kieszeni w schabie, najlepiej małą łyżeczką. Otwarte brzegi kieszeni spiąć wykałaczką.
Grillować mieso na średnim żarze od 8 do 10 minut z każdej strony, przewracając kilka razy, aż mięso będzie ładnie zrumienione, a cały tłuszcz spieczony.
Do schabu możemy podać grillowaną paprykę z cebulą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:38, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Kurczak w sosie orzechowym
s k ł a d n i k i :
Marynata:
• 1/2 filiżanki sosu sojowego
• 1/2 filiżanki świeżego soku pomarańczowego
• 1/4 filiżanki soku z cytryny
• 2 łyżki masła orzechowego
• 2 łyżeczki curry
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka płatków papryki chilli
• 1 łyżeczka kminku
• 8 połówek piersi z kurczaka oczyszczonych z kości i skóry pociętych w pasy grubości ok 1 cm
• 24 listki bambusa
Sos orzechowy:
• 3/4 filiżanki mleka kokosowego
• 1/2 filiżanki chrupkiego masła orzechowego
• 1/4 filiżanki świeżego soku z cytryny
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka brązowego cukru
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 łyżeczka skruszonej czerwonej papryki (suszonej)
• 1/2 filiżanki kremówki
Połączyć ze sobą wszystkie składniki do marynaty. Przełożyć paski mięsa listkami bambusa i zalac marynatą. Zostawić w lodówce na noc. Można trzymać w marynacie dwie godziny, ale im dłużej tym intensywniejszy aromat potrawy.
Sos orzechowy:
Rondelek postawić na średnim ogniu i wymieszać w nim wszystkie składniki oprócz kremówki. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki, ok. 10 minut. Następnie zmiksować wszystko mikserem. Dodać kremówkę i delikatnie wymieszać. Sos podawać w temeraturze pokojowej lub lekko ciepły.
Kurczaka grillować, od czasu do czasu skrapiając marynatą. Grilować, aż bedzie miał chrupiącą powierzchnię. Podawać z sosem orzechowym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:45, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Grillowane burgery wołowe z ostrym sosem salsa.
s k ł a d n i k i :
• 450 g mielonego mięsa wołowego
• 1 cebulka posiekana i podsmażona
• 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
• odrobina sosu sojowego (kilka kropli)
• sól i czarny pieprz
ostry sos Salsa:
• 1 czerwona papryka posiekana
• 2 duże pomidory
• 1 mała posiekana cebulka
• sok z połowy cytryny
• 1 zielona papryczka chilli posiekana
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1-2 łyżki pietruszki lub bazylii
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Wymieszać razem: mięso, cebulę, pietruszkę, sos sojowy. Przyprawić do smaku. Uformować 4 burgery. Trzymać w lodówce, dopóki nie mamy zamiaru piec.
Przygotować grill.
Gdy węgielki będą szare, piec ok. 5 minut z każdej strony tak, aby nie było różowego mięsa w środku burgerów, a sos wypływający z mięsa był czysty.
Sos Salsa:
Włożyć wszystkie składniki sosu do miksera lub jakiegoś "mieszadełka" i dokładnie wymieszać ze sobą. Sos Salsa jest doskonały do wszelkich mięs z grilla.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:52, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Kurczak w stylu tajskim :
Składniki:
- 4-6 - piersi kurczka, bez skóry i kości
- 1 łyżka - otarta skórka limonki (lime)- (15 ml)
-1/3 szklanki - sok z limonki lub cytryny - 75 ml
- 1/4 szklanki - sos rybny - 50 ml
- 3 łyżki - brązowy cukier - 50 ml
- 2 łyżki - keczup - 25 ml
- 2 łyżki - sos hoisin - 25 ml
- 1 łyżka - imbir drobno posiekany - 15 ml
- 1 łyżka - papryczka chili (jalapeno lub inna średnio ostra) - 15 ml
- 2 ząbki - czosnek, zmiażdżony
1 Dobrze wymieszać skórkę z limonki, sok, sos rybny, cukier, keczup, sos hoisin, posiekane jalapeno i zmiażdżony czosnek; odstawić na kwadrans.
2 Piersi kurczaka umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z tłuszczu i błonek.
3 W sporym naczyniu szklanym lub porcelanowym porcje mięsa zanurzać w marynacie, dbając o to, żeby ze wszystkich stron były dobrze pokryte miksturą. Marynować można w lodówce przez 4 godziny lub nawet dłużej. Zależnie od sytuacji można spróbować metody przyspieszonej i marynować mięso tylko przez 3-4 kwadranse, ale za to w temperaturze pokojowej.
4 Grill przygotować na pieczenie bezpośrednie, w wysokiej temperaturze. Tuż przed pieczeniem przetrzeć grill złożonym poczwórnie kawałkim papierowego ręcznika, umoczonym w tłuszczu roślinnym. (Delikatne mięso kurczaka bardzo łatwo na grillu wysuszyć na wiór. Inne możliwe nieszczęście to przywarcie mięsa do rusztu.)
5 Marynowane piersi kurczaka piec po 6-7 minut z każdej strony. Po pierwszej minucie pieczenia dobrze jest szczypcami przekręcić każdą porcję o 60-90 stopni. To da nam pewność, że nie przywarło do rusztu, a na dodatek w ten sposób uzyskamy atrakcyjne odbicie kratki grilla...
6 Piersi kurczaka są upieczone wówczas, gdy wypływa z nich klarowny sok, a przyciskane palcem (lub szczypcami) mięso nie jest już miękkie, lecz ładnie sprężynuje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:54, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Żeberka z nadziewanymi ziemniakami i sosem paprykowo-pomidorowym
Składniki:
30 dkg żeberek (na 1 porcję),
boczek,
ziemniaki,
bryndza,
świeża bazylia i tymianek,
papryka,
pomidory pelati (całe z puszki)
cebula,
oliwa, czosnek,
gotowa przyprawa do żeberek.
Przygotowanie potrawy najlepiej rozpocząć 48 godzin przed grillowaniem.
Z żeberek każdą kostkę z mięsem oddzielić od siebie i dokładnie usunąć błonę tak, by na kostce zawisła cienka - jak flaga - warstwa mięsa. Potem włożyć je do marynaty przyrządzonej z oliwy, czosnku, przyprawy do żeberek. Tak trzymać w lodówce, nalepiej przez dwa dni.
Po wyjęciu z lodówki z mięsa uformować kulkę tuż pod kostką. Kulę z żeberek owinąć cienkim płatem boczku i przyszpilić, za pomocą wykałaczek.
Tak przygotowane mięso grilujemy na rozżarzonym węglu przez 20-25 minut.
Mięso można podawać z ziemniakami. Surowe wydrążamy wewnątrz i szprycujemy bryndzą zmieszaną ze świeżymi liśćmi bazyli i tymianku. Zawijamy w folię i grilujemy do miękkości.
Wszystko można podlać sosem. Paprykę trzeba sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Potem na patelni lekko ją przysmażyć z pokrojoną drobno cebulką, dodając pomidory pelati. Lekko podgrzewając mieszać, do czasu odparowania zalewy pomidorowej i zgęstnienia sosu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:56, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Piwny schab
Składniki:
• schab bez kości
• 2 średnie cebule
• butelka ciemnego piwa
• 3 łyżki cukru
• kilka zmielonych goździków
• sól
• świeżo zmielony biały pieprz
• olej
Jak zrobić?
Mięso umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Oprószyć cukrem i zmielonymi goździkami. Obłożyć cebulą pokrojoną w cienkie krążki, zalać piwem i odstawić w chłodne miejsce na 50-60 minut. Następnie schab wyjąć z marynaty i posmarować olejem. Piec na dość mocno rozgrzanym grillu, aż mięso przepiecze się w środku. Przed podaniem pokroić w plastry.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:57, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Żeberka w ostrej polewie miodowej
Składniki:
• 2 kg żeberek
• 100 ml oleju
• 2 łyżki sosu worcester
• łyżka koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki miodu
• 2 czerwone papryczki chili
• 2 ząbki czosnku
• pieprz
Jak zrobić?
Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć zmielonym pieprzem i 50 ml oleju. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Papryczki chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, drobno pokroić. Czosnek i chili dokładnie połączyć z sosem worcester, miodem, koncentratem i sosem sojowym. Przyrządzoną mieszanką natrzeć mięso i odstawić na 2-3 godziny. Następnie usunąć nadmiar mieszanki z żeberek. Żeberka piec na posmarowanym olejem grillu, aż się zrumienią (10-15 min).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:59, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Kukurydza z grilla
SKŁADNIKI:
PRZEPIS NA 4 OSOBY
4 Swieze kukurydze
500ml wody
Sol
Ketchup
SPOSÓB WYKONANIA:
Kukurydze polac woda i posolic, nastepnie polozyc na grilla
na srednim ogniu. Piec 25-30min polewajac woda i obracajac kukurdze.
Poczym sciagnac z grilla i podac do stolu, mozna jesc ja z ketchupem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:01, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Kurczak
SKŁADNIKI:
4 filety z piersi kurczaka
15 dag żółtego sera
marynata
4 łyżki oleju
2 łyżeczki curry lub przyprawy chińskiej
4 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
SPOSÓB WYKONANIA:
Mięso podzielić na porcje, lekko rozbić i włożyć na 2 godziny do marynaty sporządzonej z wymieszanych składników.
Porcje mięsa ułożyć na ruszcie, posypać startym żółtym serem.
Piec do czasu, aż ser się rozpłynie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:02, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Pieczarki z grilla
SKŁADNIKI:
0,5 kg średnich pieczarek (zamkniętych),
2 jajka,
bułka tarta,
sól, pieprz,
olej do smarowania.
SPOSÓB WYKONANIA:
Pieczarki dokładnie umyć szczoteczką. Nie obierać. Z pieczarek odkroić nóżki (ostrożnie aby nie uszkodzić błonki od spodu kapelusza). Każdą pieczarkę posolić, zanurzyć w rozbełtanym jajku przyprawionym lekko pieprzem i opanierować bułeczką. Lekko posmarować oliwą (najlepiej kuchennym pędzelkiem) układać na grillu, piec do zrumienienia z dwóch stron.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:21, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Kurczę marynowane w maślance
Składniki:
4 porcje
4 szt. - piersi kurczaka (bez skóry, bez kości)
1/2 szklanki - maślanka
2 łyżki - świeży koperek, posiekany
2 łyżki - sok z cytryny
1 łyżka - oliwa
1 łyżka - starta skórka z cytryny
2-3 ząbki - czosnek, drobno posiekany lub zmiażdżony
po 1/4 łyżeczki - gruba sól; czarny pieprz, świeżo mielony
Warianty:
można wypróbować ten przepis zamiast koperku dając posiekany szczypiorek. Sok limonki zamiast cytryny doda marynacie nutę dalekowschodnią. Marynata według tego przepisu powinna równie dobrze udać się z rybą.
1 W płaskim naczyniu dokładnie zmieszać wszystkie składniki marynaty, zanurzuć w niej umyte pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszone filety z piersi kurczaka. (zamiast szklanego lub porcelanowego naczynia można użyć czysty, szczelny worek plastikowy).
2 Marynować 30 minut w temperaturze pokojowej lub od 4 do 12 godzin w lodówce (przed pieczeniem na ruszcie mięso trzeba doprowadzić do temperatury otoczenia).
3 Dokładnie oczyszczony ruszt przetrzeć olejem.
4 Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem.
5 Piec na rozgrzanym ruszcie aż mięso stanie się ładnie sprężynujące, ale nie twarde - około 6-8 minut z każdej strony. 6 Gdy do dyspozycji jest pierś kurczaka z kością - należy przedłużyć czas pieczenia - zwykle do łącznie ok. 25 minut. Temperatura w środku, w najgrubszym miejscu porcji powinna osiągnąć 85°C.; a nakłute mięso powinno wydzielać klarowny sok.
6 Podawać z wilgotnymi dodatkami, na przykład z sałatką z ogórków lub pomidorów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 23:30, 26 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Cukinia z grila
SKŁADNIKI:
1 duża cukinia,
1 główka czosnku,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
1/2 szklanki oleju,
przyprawy wg uznania.
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć, pokroić ze skórką w plastry o grubości ok. 1 cm. Czosnek obrać, rozgnieść. Olej i oliwę wlać do salaterki, dodać czosnek. Odczekać 5 min. następnie dodać sól i pieprz lub wegetę. Maczać plastry cukini w zaprawie i układać na grilu. Kiedy zaczną być brązowe są gotowe.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 23:34, 26 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Cziczkebab
SKŁADNIKI:
750 g chudej baraniny,
1/2 l mleka,
3 łyżki oliwy,
sól,
pieprz,
3 pomidory,
3 papryki,
6 cebul
PRZYGOTOWANIE:
Baraninę pokroić w kostkę ok 2 cm, włożyć do głębokiej miski, dodać sól i pieprz. Wymieszać z oliwą mleko, zalać nim mięso, marynować przynajmniej 4 godziny. Po tym czasie mięso odsączyć i obsuszyć w czystej ściereczce. Obrać cebulę i pokroić w grube plastry. Podobnie pokroić pomidory. Papryki wymyć, oczyścić z nasion, pokroić na kawałki. Nadziewać na rozetki na przemian: kawałki mięsa plastry pomidora, cebuli, papryki, aż do wypełnienia rożenka. Piec w grillu lub w silnie nagrzanym piekarniku około 10 min. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|