Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:10, 14 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Pierogi fagockie
Ciasto:
40 dag maki,
jajo,
woda
Nadzienie:grzyby suszone,
25 dag kaszy gryczanej,
35 dag tłustego twarogu,
1,5 łyżki tłuszczu,
mała cebula,
sól,
jajo,
pieprz,
majeranek.
10 dag słoniny do polania
Na wywarze grzybowym ugotować na półsypko kaszę gryczaną. Ostudzoną zemleć w maszynce razem z twarogiem i ugotowanymi grzybami. Dodać przesmażoną uprzednio cebulę, pieprz, przyprawy i jajo. Zagnieść ciasto jak na pierogi, cienko rozwałkować, układać nadzienie, zawijać brzegi, zacisnąć i wykrawać szklanką niewielkie pierogi. Ugotowane polać stopioną słoniną.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:10, 14 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Pieczarki faszerowane
35 dag pieczarek (średniej wielkości),
10 dag cebuli,
2 łyżki tartej bułki,
10 dag tłuszczu,
3 łyżki mąki,
2 jaja,
pół pęczka kopru,
sól,
pieprz
Pieczarki umyć, wyciąć trzony, które należy posiekać i przesmażyć z cebulą. Kapelusiki pieczarek osolić i oprószyć mąką. Do posiekanych trzonów dodać siekany koper, jajo, tartą bułkę i przyprawić do smaku. Napełniać farszem kapelusiki pieczarek, maczać w roztrzepanym jaju i tartej bułce i następnie smażyć na tłuszczu. Po usmażeniu, przykryć na chwilę pokrywą, aby wewnątrz nie były surowe.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:11, 14 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
ZAPIEKANKA Z GROCHU WILEŃSKA
40 dag grochu,
duża cebula,
10 dag słoniny wędzonej,
5 dag grzybów suszonych,
pieprz,
ząbek czosnku,
2 łyżki śmietany,
30 dag ziemniaków,
3 jaja,
tarta bułka,
tłuszcz do wysmarowania formy
Groch ugotować do miękkości, odcedzić i zemleć dwa razy w maszynce. Dodać przesmażoną cebulę, pokrajaną, lekko zrumienioną wędzoną słoninę, przyprawy, śmietanę, ugotowane i pokrajane w paski grzyby, wywar z grzybów, jaja i tartą bułkę. Naczynie wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i obłożyć plastrami obranych ziemniaków. Włożyć masę i zapiec w piekarniku. Podawać z surówkami
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:11, 14 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
PASZTECIKI KRUCHE Z GRZYBAMI
Ciasto:
30 dag mąki pszennej,
4 łyżki margaryny lub masła,
łyżka cukru,
3 łyżki śmietany,
jajo
Nadzienie:
50 dag grzybów,
duża cebula,
2 łyżki tłuszczu,
pół czerstwej bułki paryskiej,
2 jaja,
pieprz,
sól
Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto. Grzyby oczyścić, úmyć, poszatkować i udusić z cebulą. Następnie posiekać lub zemleć w maszynce razem z namoczoną i odciśniętą czerstwą bułką, dodać ugotowane na twardo i posiekane jaja. Nadzienie przyprawić i nakładać na rozwałkowane ciasto, zacisnąć brzegi i ciąć skośne paszteciki długości ok. 6 cm. Posmarować jajem i upiec w piekarniku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 16:32, 26 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
PASZTET Z GRZYBÓW
1 kg grzybów świeżych,
duża cebula,
20 dag świeżej słoniny,
pół czerstwej bułki paryskiej,
3 jaja,
2 łyżki śmietany,
2 łyżki tartej bułki,
pieprz,
ziele angielskie lub gałka muszkatołowa,
sól, przyprawa do zup
Grzyby oczyścić, opłukać i udusić na słoninie razem z cebulą. Dodać czerstwą bułkę, aby wchłonęła sos. Ostudzić, następnie zemleć w maszynce dwa razy. Do masy wbić jaja, dodać przyprawy i tartą bułkę. Naczynie wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, włożyć masę i zapiec. Podawać z surówkami i ziemniakami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 16:33, 26 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
KULEBIAK KRUCHY Z GRZYBAMI
Ciasto:
30 dag mąki pszennej,
5 łyżek tłuszczu (margaryna),
1,5 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany,
jajo,
sól
Nadzienie:
60 dag grzybów,
duża cebula,
1,5 łyżki tłuszczu,
3 łyżki tartej bułki,
1,5 łyżki śmietany,
pieprz,
sól,
jajo
Grzyby oczyścić, poszatkować i udusić z cebulą na tłuszczu. Dodać śmietanę. Gdy przestygną - dodać przyprawy, tartą bułkę i jajo. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i rozwałkować. Nałożyć wzdłuż nadzienie, zawinąć brzegi (nadając kształt podłużny), posmarować rozmieszanym jajem i upiec w piekarniku. Podawać kulebiak z surówkami, polany tłuszczem, z sosami lub do zup czystych.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 16:34, 26 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
KULEBIAK Z RYŻU I GRZYBÓW
Ciasto:
40 dag mąki pszennej,
3 dag drożdży,
1,5 szklanki mleka,
cukier,
3 łyżki tłuszczu (margaryna lub smalec),
sól,
2 jaja
Nadzienie:
20 dag ryżu,
cebula,
5 dag grzybów suszonych,
3 łyżki tłuszczu,
sól,
pieprz,
jajo
Ryż ugotować na sypko na wywarze z grzybów. Zrobić rozczyn z mąki, drożdży i mleka, a gdy wyrośnie - dodać rozmieszane jaja i pozostałe składniki; starannie wyrobić. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do ugotowanego ryżu dodać przesmażaną cebulę, ugotowane posiekane grzyby i przyprawy. Ciasto rozwałkować, nałożyć ciepłe nadzienie i zwinąć, nadając kształt podłużny. Położyć na blachę, zostawić do ponownego wyrośnięcia, potem posmarować jajem, ozdobić paskami ciasta i upiec w piekarniku. Podawać z masłem albo z sosem śmietankowym lub pomidorowym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|