Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 10:51, 20 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Kawusia
Składniki:- 4 kostki czekolady pełnomlecznej,
- 6 łyzeczek kazwy capuccino (polecam kokosową
- 4 łyzeczki mleka,
- szklanka ciepłej wody.
Jak przyrządzić?
Kostki czekoladu dajemy na spód a potem dodajemy wszystkiego ile wlezie
Uwagi:
Więc chodzi o to że ta kawusia to piekny sposób na rozgrzanie wymarznietego oraganizmu specyficzne dostarczenie energi...nom i smaczniutki ja daje miejwiecej tyle składników do kawy, ale to wszystko według gustu:). niektórzy wolą z śmietanka . Smakuje jak czekolada goraca....ale jeszcze oczywiście pobudza
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 15:46, 20 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Egzotyczna kawa po kubańsku
Składniki na 2 porcje
• 2 łyżeczki zmielonej kawy
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1,5 szklanki zimnej wody
• 0,5 szklanki gorącego mleka
• 50 ml rumu
• 2 łyżeczki cukru
• 1/2 szklanki bitej śmietany
• 2 łyżeczki wiórków kokosowych lub czekoladowych
Etapy przygotowania
1. Kawę wymieszaj z cynamonem i zaparz.
2. Następnie oddziel od fusów i dolej gorące mleko.
3. Rum wymieszaj z cukrem i przelej do wysokich szklanek, a na wierzch nalej delikatnie kawę.
4. Nałóż bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 15:48, 20 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Faryzeusz
Skladniki
Porcja dla 4 osób
150 ml śmietany
4 łyżki cukru
125 ml ciemnego rumu
300 ml mocnej kawy
Przygotowanie:
Śmietanę lekko ubić. Cukier i rum podgrzać i napełnić nimi wysokie szklanki. Uzupełnić kawą. Śmietanę przelać do kawy po spodzie łyżeczki, aby utrzymywała się na powierzchni. Od razu podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 12:09, 10 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Kawa po grecku.
Kawę po grecku przygotowuje się w specjalnych tygielkach zwanych briki. Briki może być wykonany z miedzi, aluminium lub stali nierdzewnej.
Kawę po grecku możemy sporządzić na cztery sposoby:
1. Sketos - mocna bez cukru
2. Metrios - średnia z jedną łyżeczką cukru
3. Glykis lub vari glykis - słodka lub ulepek
4. Glykis vrastos - słodka, gotowana więcej niż jeden raz
1. Do briki nalewamy ilość wody niezbędną dla przyrządzenia odpowiedniej ilości kawy (np. na cztery filiżanki).
2. Wsypujemy po jednej łyżeczce kawy na filiżankę oraz odpowiednią ilość cukru.
3. Stawiamy briki na średni płomień, mieszamy do rozpuszczenia cukru i kawy, doprowadzamy wolno do stanu wrzenia.
4. W momencie gdy "kożuch" "wychodzi" z szyjki briki odstawiamy na minutę z ognia, na bok.
5. Rozlewamy do filiżanek, serwujemy ze szklaneczką zimnej wody
Kawę po grecku należy pić wolno delektując się, bez konieczności powtórnego mieszania
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 12:12, 10 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Kawa na rauszu - z winiakiem
-filiżanka gorącej kawy
- mała laska cynamonu
- 40ml winiaku
- 2 goździki
- mandarynka
Mandarynkę sparzyc, przepołowić. Odkroić plasterek, resztę obrać, z miąższu wycisnąć sok. Kawę wlać do rondelka, dodać cynamon, goździki, sok i winiak. Podgrzać,przelać przez sitko do szklanki. Ozdobić skórką i plasterkiem mandarynki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 12:14, 10 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Kawa na rauszu - po irlandzku
- filiżanka gorącej mocnej kawy
- 40ml irlandzkiej whisky (admin: po irlandzku whiskey, np Jameson)
- 2kostki brązowego lub białego cukru
Kostki cukru włożyć do pustej szklanki. Wlać whisky, poczekać, aż wsiąknie w cukier. Przelać gorącą kawę, zamierszać.
Na wierzch można włożyć 1-2 łyżki ubitej śmietany
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 12:15, 10 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Kawa na rauszu - czekoladowa
- filiżanka mocnej gorącej kawy
- 20ml likieru kakaowego
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- łyżka cukru
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki bitej śmietany
Przygotowanie:
Kawe wlać do rondelka, dodać cynamon, cukier, czekoladę i likier kakaowy. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Przelać kawę przez sito do szklanego pucharka, połozyć na wierzch bitą śmietanę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|