Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:42, 14 Gru 2006 Temat postu: Kuchnia Wenezuelska |
|
|
Indyk duszony ...
Składniki :
7 posiekanych ząbków czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
5 łyżeczek oregano lub tymianku
10 łyżeczek soli
1 łyżka octu z 2 łyżkami wody
1 mały indyk
(3-4 kg) pokrajany na porcje
12 suszonych śliwek bez pestek lub świeżych twardych
10 małych cebulek obranych lub 3 cebule pokrajane na 4 części
4 listki laurowe
12 zielonych oliwek (dowolne)
2 łyżki koperku lub kaparów ewentualnie posiekanego ogórka konserwowego
woda 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub soku pitnego z jabłek
1/2 szklanki cukru
Wykonanie :
1. Utrzeć czosnek, pieprz, oregano lub tymianek i sól, dodać ocet z wodą.
2. Natrzeć przyprawami kawałki indyka, włożyć do głębokiego garnka, dodać suszone śliwki, cebulki, listki laurowe, oliwki, kapary lub ogórek i 1 łyżkę wody. Wymieszać, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 8 godz.
3. Wlać wodę tak, aby mięso było do połowy przykryte, zagotować, zmniejszyć płomień, dusić pod przykryciem przez 2 godz.
4. Wlać wino lub stok, dodać cukier, dusić przez godzinę.
5. Podawać z ziemniakami z wody i miesza sałatką.
Proporcje d 8-10 osób
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez natalia dnia Wto 9:21, 30 Sty 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:45, 14 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Omlety z makaronem i serem ...
Składniki :
3 jaja
1/2 szklanki utartego sera cheddar
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 i 1/2 szklanki ugotowanego makaronu (wstążki)
4 łyżki masła do smażenia
Wykonanie :
1. Jaja rozbić, wsypać ser, sól, pieprz, dodać makaron, dokładnie wymieszać.
2. Po 2 łyżki masy jajowej wlewać na małą patelnię z rozgrzanym masłem, smażyć do zrumienienia z obu stron na średnim ogniu.
3. Podawać na gorąco z zieloną sałatą lub sezonową sałatką.
Proporcje dla 2-3 osób
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|