Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:38, 06 Lip 2006 Temat postu: Owoce morza |
|
|
Krewetki po bengalsku
Składniki:
50 dkg odwłoków z dużych krewetek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka curry
½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
1 pokrojony w kostkę pomidor
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić, wymieszać z curry. Dodać pomidory, smażyć przez 2 – 3 minut. Do tak przygotowanego sosu dodajemy krewetki, podlewamy odrobiną wody i smażymy 3 – 4 minut. Przyprawić, podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:40, 06 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Paluszki krabowe na ostro
Składniki:
15 dkg paluszków krabowych
1 cebula pokrojona w pół plastry
¼ strąka zielonej papryki pokrojonej w „zapałkę”
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
½ szklanki mleka
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka sosu Worcester
1 łyżka musztardy
5 dkg tartego żółtego sera
Sposób przyrządzenia:
Paluszki krabowe przelać wrzątkiem na sicie, osuszyć. W rondlu o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać paprykę i cebulę, dusić na maleńkim ogniu przez 10 minut mieszając. Do miękkiej już cebuli i papryki dodać mąkę, wymieszać, powoli dodawać mleko, stale mieszając, dodać paluszki krabowe, sos Worcester musztardę i połowę tartego sera, podgrzewać przez kilka minut. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wysypać tartą bułka, przełożyć z rondla paluszki krabowe wraz z sosem i posypać resztą sera. Zapiec w piekarniku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:42, 06 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Krewetki smażone w cieście
- 30 dag konserwowych krewetek,
- 2 łyżki mąki,
- jajko,
- 9 łyżek oleju,
- sól,
- pieprz
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać żółtko, łyżkę oleju i sól do smaku. Wymieszać i dolać tyle wody (lub mleka), żeby ciasto było nieco gęściejsze niż naleśnikowe.
Odstawić je na godzinę, a potem dodać ubitą pianę z białka i wymieszać. Odcedzone z zalewy i opłukane krewetki maczać w cieście i od razu smażyć z obu stron w dużej ilości oleju.
Już usmażone oprószyć lekko pieprzem. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem sosu zrobionego z majonezu i korniszonów.
(Podobnie można przygotować kalmary i małże).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:44, 06 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Sushi
Składniki:
- kalmary
- krewetki
- świeżej ryby,
- chrzan wasabi
- korzeń imbiru
- 800 g ryżu
Sposób wykonania:
Kalmary umyć, odciąć macki, wyjąć chrzęstny szkielet, rozciąć na pół, pociąć na kawałki, zblanszować we wrzątku, osuszyć. Odwłoki (ogony) krewetek obrać z pancerzyka, umyć, zblanszować we wrzątku. Rybę sprawić, umyć, odfiletować, pokroić na kawałki, przykryć folią, wstawić na 15 min. do lodówki. Z ugotowanego ryżu utoczyć wałek o średnicy 2 cm, podzielić na kawałki 3 cm posmarować pastą wasabi, nakrywać kawałkiem kalmara, krewetką lub kawałkiem ryby. Ułożyć sushi na półmisku, przybrać cieniutkimi plastrami imbiru.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:33, 07 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Paella
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
450 g filetów z kurczaka
250 g wieprzowego mięsa (chudego)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mielonej papryki
1 strąk czerwonej papryki
4 pomidory
300 g ryżu
szczypta szafranu
1 l bulionu z kury
200 g kalmarów
175 g zielonej fasolki
125 g zielonego groszku
100 d dużych krewetek
100 g małże
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać oliwę. Kurczaka i wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek. Posypać papryką. Smażyć to 3 minuty. Dodać paprykę i pomidory pokrojone w kostkę. Wsypać ryż. Smażyć 3 minuty. Szafran wymieszać z bulionem i wlać do rondla z mięsem. Wymieszać i gotować do wrzenia. DodaĆ pokrojone kalmary. Dodać groszek i fasolkę. NA wierzch wyłożyć krewetki i małże. Doprawić solą i pieprzem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:34, 07 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Krewetki w piwie
Składniki:
350 g oczyszconych krewetek
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 słodkie papryki: czerwona i zielona
250 g świeżych grzybów
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów konserwowych bez skórki
1 szklanka jasnego piwa
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka świeżego tymianku
1/2 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz
250 g makaronu wstążki
120 g kukurydzy z puszki
natka pietruszki
bazylia
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę i pokrojoną w paski parykę. Dodać pokrojone grzyby (lub pieczarki) i zmiażdżony czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać pomidory, posiekany tymianek, wlać piwo, doprawić solą, pieprzem. Gotować 10-15 minut. W tym czasie ugotować makaron al dente i odsedzić. Do rondla z grzybami i sosem dodać kukurydzę i krewetki. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Dodać makaron, bazylię i pietruszkę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:12, 08 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Kalmary w ciescie
450 g sprawionych i oczyszczonych kalmarow,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
sok z 1 cytryny,
1 lyzka oliwy,
sol, pieprz,
oliwa do smazenia.
Ciasto:
1 jajo,
250 g mleka,
150 g maki.
Sos:
5 duzych pomidorow,
1 lyzka siekanej bazylii,
150 g masla,
120 ml bialego wytrawnego wina,
3 zoltka.
1. Kalmary pokroic w krazki i ulozyc w plaskim kamionkowym naczyniu. Posolic,
dodac pieprz, pietruszke, oliwe i sok z cytryny. Wymieszac i marynowac w tej
mieszaninie 2 godz.
2. Pomidory sparzyc wrzatkiem. Obrac, wypestkowac, nastepnie zmiksowac. W rondelku zagotowac wino. Zmniejszyc ogien, i caly czas intensywnie ubijajac dodawac po kawalku maslo i kolejne zoltka. Gdy sos zagesci sie dodac sol,
pieprz, bazylie i przetarte pomidory, nie przestajac ubijac sosu. Zdjac z
ognia i trzymac w cieple.
3. W misce roztrzepac jajo, dodac mleko i ubijajac dodawac po trochu make.
Ciasto musi byc geste.
4. Kalmary wyjac z marynaty, osaczyc, maczac w ciescie i smazyc w duzej ilosci
oliwy na ciemnozloty kolor.
5. Usmazone polac sosem i podawac.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:13, 08 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Krewetki po marynarsku:
8 obranych dużych krewetek, pęczek zielonej pietruszki, pół szklanki mąki, szklanka piwa, żółtko, 7dkg drożdży instant, łyżka oliwy, sól, biały pieprz
Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę z drożdżami, solą i pieprzem, dodać rozmieszane piwo z oliwą, ubić na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut. Rozgrzać w garnku olej. Maczać krewetki w cieście i smażyć na złoty kolor. Pietruszkę wrzucić na gorący olej. Chrupiącą udekorować krewetki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:14, 08 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka krabowa:
-2 opakowania paluszków krabowych
-jedno dojrzałe awokado
-2 zielone ogórki
-główka sałaty lodowej
-puszka zielonego groszku
-przyprawa do sałatek, cukier, sól, kilka łyżek majonezu lub jogurtu
Awokado i ogórki obieramy i kroimy w kostkę, paluszki kroimy w kostkę, dodajemy groszek. Sałatę kroimy w paseczki, mieszamy majonez z przyprawami. Polewamy sosem. Sałatka powinna postać pół godziny w lodówce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:16, 08 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Krewetki w cieście:
-krewetki
-5 łyżek mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-szczypta proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju
-1 roztrzepane jajko
-woda
-olej do głębokiego smażenia
Sposób wykonania:
Suche składniki wymieszać.
Dodać olej, jajko i tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję luźnego ciasta
naleśnikowego.
Rozmrożone krewetki maczać w cieście trzymając za ogonek i wkładać do gorącego
oleju.
Wyjmować jak będą złote, osuszyć na papierze, podawać gorące.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:17, 08 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Homar na gorąco
Składniki
45 dag mrożonego (gotowanego) mięsa z homara (lub z puszki), 2 małe puszki groszku konserwowego (ok. 40 dag), 40 dag gotowanej marchwi, 4 łyżki koniaku, łyżka curry, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek śmietany, sok z ćwiartki cytryny, 4 łyżki margaryny do smażenia, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Marchewkę pokroić w drobną kostkę i razem z groszkiem dusić przez kilka minut na rozgrzanej margarynie. Wlać koniak i wsypać curry. Zaprawić sos 3 łyżkami śmietany, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać homara pokrojonego w kawałeczki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny, pogotować wszystko razem jeszcze kilka minut, pod koniec wlać pozostałą śmietanę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:18, 08 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Kabaczek nadziewany krewetkami
Składniki
Kabaczek, 40 dag mrożonych krewetek, 5 dużych cebul, 2 ząbki czosnku, 3/4 szklanki oleju, pół łyżeczki chili, łyżeczka pasty anchois, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Kabaczek umyć, obrać ze skórki i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Cebule obrać i drobno posiekać. Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, posiekany czosnek i krewetki. Po 5 min smażenia dodać chili, sól, pieprz i pastę anchois, wymieszać. Pozostały olej wlać do brytfanki. Napełnić farszem z krewetek połówki kabaczka, ułożyć je w brytfance farszem do góry, podlać wodą (pół szklanki), przykryć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego (ok. 250°C) piekarnika. Piec niecałą godzinę. Na ostatnie 10 min zdjąć folię, aby powierzchnia ładnie się przyrumieniła.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 11:58, 12 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Krewetki z fasolą szparagową
Składniki:
- 10 dag mrożonych krewetek (bez pancerzyków),
- 15 dag fasolki szparagowej (świeżej, mrożonej lub konserwowej),
- 3 cienkie plasterki świeżego imbiru lub ćwierć łyżeczki do kawy sproszkowanego,
- łyżka wiórków kokosowych,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki bulionu,
- łyżka oleju,
- pieprz, sól
Wykonanie:
Fasolkę ugotować i osączyć na sitku. Czosnek jak najdrobniej posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć krewetki i mieszając smażyć około 3 min. Dodać imbir, czosnek i chwilę razem smażyć. Włożyć wiórki kokosowe i odsączoną fasolkę, wlać bulion,podgrzać i przyprawić do smaku.
Krewetki można zastąpić rybą morską.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 11:59, 12 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Krewetki z ryżem na gorąco
Składniki:
- 40 dag krewetek mrożonych,
- 4 łyżki oleju,
- 2 cebule,
- natka selera,
- ząbek czosnku,
- zielona papryka,
- 5 dojrzałych pomidorów,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- liść laurowy,
- tymianek,
- 2 krople sosu tabasco,
- 25 dag ryżu (2 torebki),
- sól
Wykonanie:
Posiekać obrane i umyte cebule oraz natkę selera. Z umytej papryki usunąć gniazdo nasienne i pociąć ją na drobne kawałeczki, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory zalać wrzącą wodą i pozostawić w niej na kilkanaście sekund, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju obsmażać przez 5 min posiekaną cebulę z selerem, paprykę i czosnek, potem dodać liść laurowy, słodką paprykę, tymianek, sos tabasco, kawałki pomidorów i sól. Dusić przez 15 min, wrzucić krewetki i dusić jeszcze kolejne 4 min. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 12:00, 12 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Omlet z krewetkami
Składniki:
- 15 dkg świeżych krewetek (od biedy marynowane),
- 3 jajka,
- nieco pieczarek,
- kiełki fasoli,
- cebula,
- sos sojowy,
- olej,
- sól,
- papryka
Wykonanie:
Jaja ubić z małym dodatkiem zimnej wody (ok. 2 łyżek), posolić i wymieszać z krewetkami. Z pieczarek i i cebuli przygotować podsmażoną na oleju mieszankę. Po przygotowaniu mieszanki domieszać resztę składników (sos sojowy ok. 1 łyżeczki) przyprawiając do smaku solą i papryką. Teraz wszystko na patelnię i smażymy omlet.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|