Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:47, 13 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Grillowane Krewetki po brazylijsku
Składniki: 4 porcje
1 szklanka oliwy
1 puszka mleka kokosowego
sok z 1 limety
1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
sól i biały pieprz do smaku
12 krewetek tygrysich
Opis przygotowania: 30 min.
Marynatę przygotować przez zmiksowanie wszystkich składników. Następnie obrane ze skorupek krewetki moczyć w marynacie i nakładać na ruszt, obracając, aż będą gotowe. Podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:49, 21 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Krewetki w imbirowym Sosie
Składniki: 4 porcje
ok. 20 oczyszczonych dużych krewetek
kawałek korzenia imbiru
4 duże ząbki czosnku
2 dymki (lub jedna cebula)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki brandy lub sherry
połówka cytryny
4 łyżki oleju roślinnego
sól
pieprz
Opis przygotowania: 25 min.
Czosnek oraz dymki obrać i drobno posiekać. Imbir obrać i utrzeć lub drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić dymkę razem z czosnkiem. Pod koniec dodać imbir i wlać brandy z sosem sojowym i gotować przez ok. 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Krewetki oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i włożyć do sosu, gotując razem pod przykryciem około 3-4 minut. Pod koniec gotowania posypać natką pietruszki. Podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:54, 21 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Krewetki z Grilla w aromatycznym Sosie
Składniki: 4 porcje
20 dużych krewetek
koperek
sól
kilka liści sałaty
pieprz
oliwa z oliwek
cytryna
100 g masła
5 filecików anchois
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
kieliszek brandy
sok z cytryny
Opis przygotowania: 25 min.
Krewetki obrać, usunąć czarną żyłkę, opłukać. Nadziać na szpadki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i cytryną. Ułożyć na ruszcie (można na tackach), piec, obracając przez ok.10 minut. Następnie rozpuścić na patelni masło, wrzucić posiekany czosnek, usmażyć, zestawić. Dodać musztardę, anchois, brandy, sok z cytryny, razem utrzeć. Krewetki ułożyć na opłukanych i osączonych liściach sałaty, posypać gałązkami koperku, podawać z przygotowanym sosem. Przybrać ćwiartkami cytryny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:56, 21 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Mule po marynarsku
Składniki:
4-6 porcji
2 kg świeżych małży
2 małe cebule, drobno posiekane
250 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
100 g masła
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 listek laurowy
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
świeży tymianek
natka pietruszki do dekoracji
pieprz
bagietka
Opis przygotowania: 25 min.
Mule oczyścić i opłukać. Cebule i czosnek zeszklić na maśle i dodać 2 łyżki natki pietruszki, świeży tymianek, łyżkę octu winnego i listek laurowy. Wrzucić małże i podlać białym winem. Gotować przez 4-5 minut, potrząsając od czasu do czasu. Gdy muszle się otworzą, przełożyć je na talerze, pozostawiając wywar w garnku. Pozostawiony wywar zagęścić mąką rozmieszaną z wodą i dodać 2 łyżki natki pietruszki. Mule polać sosem, udekorować pietruszką i podawać z bagietką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|