Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 7:04, 15 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Truskawki z Sherry
Doskonała i zmysłowa przystawka, która spełnia równie dobrze swoją rolę jako deser. Zwłaszcza, jeśli planujemy kolacje dla dwojga. Dobre połączenie do szampana i innych win musujących.
Składniki: 2 porcje
ok. 20-24 dużych truskawek (z szypułkami)
wytrawne, schłodzone sherry
grubo i świeżo zmielony czarny pieprz
kilka listków mięty
Opis przygotowania: 30 min.
Schłodzone truskawki oczyścić, ale pozostawić szypułki. Ułożyć na półmisku i skropić sherry. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i deliktanie posiekaną miętą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 7:04, 15 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Mrożony Mus z Owocami
Składniki: 8-10 porcji
360 ml jogutru naturalnego
3 łyżeczki żelatyny
1 jako
50 g cukru pudru
200 g ugotowanego budyniu waniliowego
200 ml śmietany (36%)
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
PONADTO:
owoce do przybrania
cukier puder
50 ml likieru Grand Mariner
Opis przygotowania: 35 min.
Jajko ubić na parze z cukrem i skórką z cytrusów. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje odcinąć i wymieszać z gorącym budyniem. Ostudzić, mieszając, aby nie powstał kożuch. Następnie połączyć z jogurtem i masą jajeczną, potem wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić musem i odstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Owoce rozdrobnić, posypać cukrem pudrem, polać lkierem, wymieszać i odstawić do lodówki. Zamrożony mus podawać w pucharkach wraz z owocami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:40, 21 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Konfitura z Rabarbaru
Składniki:
5 słoików
1 kg obranego rabarbaru
800-900 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 cytryna
2 laski wanilii
Opis przygotowania: 45 min.
Rabarbar wkładamy do garnka i przysypujemy cukrem i zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Garnek ustawiamy na bardzo małym ogniu i dodajemy przecięte wzdłuż laski wanilii i smażymy przez ok. 30 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszane przekładamy do słoiczków i przykrywamy ściereczką lnianą na 24 h, a następnie szczelnie zamykamy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:42, 21 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Powidła ze Śliwek
Składniki:
4-5 słoików
ok. 1 kg dojrzałych śliwek
200-400 g cukru
woda
Opis przygotowania: 190 min.
Śliwki umyć i usunąć pestki. Włożyć do rondla i gotować z małą ilością wody, aż do zagotowania. Gdy pojawi się sok, gotować na małym ogniu, przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawić na 12 godzin. Ponownie gotować przez kilka godzin, do uzyskania właściwej konsystencji, dodać cukru do smaku. Przekładać do słoików.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:44, 21 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Brzoskwinie w winnej Galarecie
Składniki:
4 porcje
6 dojrzałych brzoskwiń
1 Galaretka o smaku brzoskwiniowym WINIARY
100 g poziomek (opcjonalnie)
500 ml słodkiego białego wina
150-200 ml śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
Opis przygotowania: 120 min.
W rondlu zagotować wino i wsypać zawartość torebki, a następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. Owoce umyć, przekroić i wyjąć pestki. Pokroić na plastry i włożyć do pucharków, razem z poziomkami, a następnie zalać winną galaretka i odstawić do lodówki na około 1,5h. Śmietanę ubić z cukrem i nakładać na gotową galaretkę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:45, 21 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Sernik z Brzoskwiniami
Składniki:
6-8 porcji
CIASTO:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
5 żółtek
2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
50 dag tłustego białego sera
żółtko
torebka budyniu waniliowego bez cukru
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
½ kostki masła
puszka brzoskwiń
WIERZCH:
6 białek
3 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
Opis przygotowania: 180 min.
Masło przeznaczone na ciasto utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną częścią wylepić formę, a drugą owinąć w folię i na 2 godziny wstawić do lodówki. Dwukrotnie zemleć ser. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkiem i wciąż ucierając, porcjami dodawać ser. Wymieszać masę z proszkiem budyniowym. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rozsmarować masę serową na cieście, ułożyć na niej połówki brzoskwiń. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wymieszać pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć wprost na warstwę piany. Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|