Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aszunia
Administrator

Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ostrowiec Sw.
|
Wysłany: Sob 2:10, 08 Lip 2006 Temat postu: Potrawy regionalne |
|
|
Czerwona kapusta po poznańsku
Składniki: Mała główka czerwonej kapusty, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka smalcu ze skwarkami, sól, pieprz, cukier, ocet (lub sok cytrynowy).
Wykonanie: Z kapusty wykroić głąb, główkę cienko poszatkować. Zalać w garnku wrzątkiem, zagotować, gotować 2 min, odlać wodę. Dodać oliwę, wsypać płaską łyżeczkę soli. Smażyć, często mieszając do osiągnięcia przez kapustę chrupkiej miękkości. Nie przerywając smażenia dodać smalec ze skwarkami, 2 łyżeczki cukru i łyżkę octu lub 2 łyżki soku cytrynowego. Mieszając odparować płyn na dość dużym ogniu (nie przypalając kapusty). Kapusta musi mieć wyraźny kwaśno słodki smak, w razie potrzeby doprawić cukrem lub octem, na koniec obficie popieprzyć. Podawać na gorąco. Jest to dodatek do wszelkich smażonych i pieczonych mięs, raczej bez sosu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
aszunia
Administrator

Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ostrowiec Sw.
|
Wysłany: Sob 2:11, 08 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Mazowiecka prażucha
Składniki: 40 dag mąki pszennej, ok 2 szklanek wody, sól
Wykonanie: Mąkę na patelni lub w piekarniku zrumienić na złoty kolor, ostudzić, wsypać do garnka, wlać wrzącą wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli, wymieszać dokładnie tak, żeby nie było grudek, wstawić z pokrywką do piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni na pół godziny. Nakładać łyżką w formie klusek, polewać tłuszczem ze słoniny lub boczku ze skwarkami albo stopionym masłem. Jest to znakomity dodatek do mięsnych i warzywnych gorących potraw o bardzo oryginalnym smaku mimo prostego składu. Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aszunia
Administrator

Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ostrowiec Sw.
|
Wysłany: Sob 2:12, 08 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Szpinak po poznańsku
Składniki: 0,5 kg mrożonego szpinaku
2 jajka
1 czubata łyżka masła
1,5 łyżeczki Vegety lub podobnej przyprawy (Warzywko, Kucharek itp),
2 ząbki czosnku,
0,5 łyżeczki cukru lub miodu,
1,5 łyżeczki mąki krupczatki
Wykonanie: Szpinak rozmrozić, odczerpać 3 łyżki soku (zachować). Jajka ugotować na twardo, ostudzić i bardzo drobno posiekać. W rondelku stopić masło, włożyć szpinak, wsypać Vegetę, cukier i zmiażdżony czosnek. Dusić pod przykryciem ok 10 min. Wsypać siekane jaja. W zachowanym soku szpinakowym rozprowadzić mąkę, szybko rozprowadzić w szpinaku. Zagotować. Ewentualnie dosolić. Taka forma szpinaku wygląda bardzo dekoracyjnie (jajeczne gwiazdki na zielonym niebie) i smakuje nawet osobom nie lubiącym tego warzywa. Nadaje się jako dodatek do mięs smażonych. Może być także samodzielną potrawą lub farszem do lasagni, pierogów lub naleśników.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aszunia
Administrator

Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ostrowiec Sw.
|
Wysłany: Sob 2:12, 08 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Szybki barszcz ukraiński
Składniki: 30 dag chudego wędzonego boczku, paczka krojonej mrożonej włoszczyzny, 1/4 główki włoskiej kapusty, paczka mrożonego puree z buraków, puszka białej fasoli konserwowej, 1 burak, 4 ziemniaki, łyżka octu, mała puszka śmietany 22%, łyżka koncentratu pomidorowego, vegeta, sól, cukier, pieprz do smaku.
Wykonanie. Boczek, obrane ziemniaki i obrany burak pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Te składniki zalać w garnku wodą, wsypać łyżeczkę vegety, włożyć listek laurowy. Powoli ogrzać do wrzenia, gotować 15 min. Do wrzątku włożyć mrożoną włoszczyznę, puree buraczane i koncentrat, zagotować, gotować dość ostro 10 min. Dodać ocet i fasolę wraz z zalewą z puszki. Smietanę wymieszać z niewielką ilością zupy, wlać, zagotować, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem (smak powinien być słodko kwaskowy). Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aszunia
Administrator

Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ostrowiec Sw.
|
Wysłany: Sob 1:52, 15 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Kluski Warmińskie
Składniki:
- ziemniaki
-mąka
sól,pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki trzemy jak na placki,odsączamy wodę(im więcej tym lepiej, ja to robię na durszlaku),następnie dodajemy mąkę( tyle by uzyskać taką gestość coby masa nie spadała z łyżki)
Tak wyrobioną masę kładziemy "partiami" na drewnianej desce do krojenia i nożem, formując odpowiednie kluseczki(tu kwestia cierpliwości ) zrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.
Aby kluski się lepiej formowały, nóż należy zamaczać co jakiś czas we wrzątku.
Podawać ze skwareczkami, zesmarzoną cebulką,śmietaną
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aszunia
Administrator

Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 790
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ostrowiec Sw.
|
Wysłany: Sob 1:54, 15 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Flaki po poznańsku
Składniki:
1 kg flaków (obgotowanych i pociętych)
3 marchewki
3 pietruszki
1/4 dużego selera
1/2 świeżej czerwonej papryki
2 łyżki świeżej (lub mrożonej) natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki imbiru
15 ziaren ziela angielskiego
6 listków laurowych
1 łyżka majeranku
1/2 kubka gęstego z tłuszczem czystego sosu od pieczeni wołowej (1 1/2 litra wywaru z kości wołowych)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz i sproszkowane chili do smaku
Przygotowanie:
Świeże flaki dokładnie oczyścić, zalać wrzątkiem i chwilę gotować, odlać wodę, raz jeszcze zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Wyjąć flaki z wody, poczekać aż wystygną i pokrajać w cienkie paski.
Warzywa dokładnie oczyścić i umyć pod gorącą wodą. Seler pokrajać "w zapałkę", marchew i pietruszkę zetrzeć na bardzo grubym oczku, paprykę pokrajać w cienkie paski. Flaki zalać wrzątkiem (lub rosołem wołowym) włożyć warzywa, sos wraz z tłuszczem i wszystkie przyprawy prócz majeranku (który dodaje się pod koniec gotowania) i natki pietruszki.
Gotować flaki pod przykryciem na małym ogniu, aż będą zupełnie miękkie (około półtorej godziny).
Z masła i mąki zrobić ciemnozłotą zasmażkę i dodać do zupy.
Podawać posypane drobno usiekaną natką pietruszki ze świeżym pieczywem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|