Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:33, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
PORY GOTOWANE
60 dag porów
sól
1 dag otrąb pszennych
1/2 łyżki oleju lub oliwy
Pory oczyścić, przyciąć stwardniałe końce liści i umyć bardzo starannie. Sprawdzić, czy pomiędzy listkami nie pozostały resztki ziemi. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować pod przykryciem do miękkości. Wyłożyć na półmisek, skropić olejem, posypać zrumienionymi w piekarniku lub na suchej patelni otrębami. Podawać jako dodatek do potraw z mięsa, jajek i ryb.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:34, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
PATISON DUSZONY
50 dag patisona (mały owoc)
4 ząbki czosnku
15 dag pomidorów
1/2 szklanki śmietanki (9%)
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem i bazylią,
przyprawa curry
sól
Patison umyć, obrać ze skórki nożykiem szczelinowym, tzw. skrobaczką do ziemniaków, przekrajać poziomo na pół, .wydrążyć luźny miąższ z pestkami. Owoc pokrajać promieniście w cząstki lub w słupki, włożyć do rondla, posolić, dodać drobno posiekany czosnek, podlać 3 łyżkami wrzącej wody. Przykryć i gotować na małym ogniu. Po około 5 min podlać śmietanką. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do duszącego się patisona. Udusić do miękkości. Pod koniec oprószyć curry. Łączny czas duszenia wynosi ok. 20 min. Sprawdzić smak potrawy, ewentualnie dodać nieco curry lub soli. Wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną zieleniną. Podawać na gorąco lub na zimno.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:34, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
PUREE Z PATISONA
70 dag patisona (1 sztuka)
sól
pieprz
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem
1 dag masła
Patison umyć, obrać ze skórki, najlepiej skrobaczką do ziemniaków. Przekrajać poziomo na pół, wydrążyć luźny miąższ z pestkami. Polówki pokrajać w kawałki, włożyć do wrzącej, osolonej wody, ogotować pod przykryciem do miękkości i odcedzić. Utłuc perforowanym tłuczkiem do ziemniaków z dodatkiem masła, przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać zieleniną. Podawać zamiast ziemniaków do potraw mięsnych, z ryb i drobiu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:35, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA Z PAPRYKI PIECZONEJ LUB GOTOWANEJ
25 dag czerwonych strąków papryki
10 dag cebuli
15 dag świeżych jędrnych pomidorów
1/2 łyżki oleju lub oliwy
sok cytrynowy
zaprawa cytrynowa lub ocet owocowy
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
Paprykę i pomidory umyć. Paprykę oczyścić z nasion, strąki ułożyć na ruszcie piekarnika, upiec lub ugotować, wkładając do wrzącej wody. Odcedzone lub wyjęte z piekarnika strąki włożyć do rondla, przykryć, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrać i opłukać. Cebulę pokrajać w cienkie piórka, czosnek posiekać, włożyć ` razem do salaterki, posolić, wymieszać z olejem. Paprykę obrać, krajać w paski o szerokości ok. 1/2 cm, dodać do czosnku i cebuli. Pomidory sparzyć, obrać, pokrajać w cząstki, połączyć z sałatką, przyprawić kwasem, solą i pieprzem. Podawać od razu po przyrządzeniu jako dodatek do potraw.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:36, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
PAPRYKA DUSZONA
30 dag papryki
10 dag cebuli
15 dag pomidorów
1/2 łyżki oleju
2 łyżki umytych, posiekanych liści roślin przyprawowych (rozmaryn, bazylia, estragon, pietruszka)
sól
imbir
ostra sproszkowana papryka
cynamon
1 ząbek czosnku
Paprykę i pomidory umyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, osolić, włożyć na patelnię i ogrzewać, mieszając do czasu, aż zmięknie i zacznie żółknąć, wówczas dodać olej. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokrajać w makaronik, dodać do cebuli, lekko skropić wrzącą wodą i dusić pod przykryciem. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do mięknącej papryki, wsypując jednocześnie szczyptę cynamonu i imbiru. Oprószyć ostrą papryką i udusić do miękkości. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i razem z liśćmi roślin przyprawowych dodać do uduszonej špotrawy. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie dodać nieco przypraw smakowych. Podawać na gorąco lub na zimno jako do: tek do potraw.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:38, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA Z MARCHEWKI
30 dag marchewki
15 dag jabłka
1/2 łyżki oleju lub oliwy
4 łyżki przecieru z porzeczek
2 łyżki umytego, posiekanego koperku
sól
imbir
Marchew umyć szczotką, oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować pod przykryciem. Odpowiednio ugotowana marchew powinna być lekko twardawa. Odcedzić, ostudzić. Olej lub oliwę wymieszać w salaterce z przecierem z porzeczek i koperkiem. Marchewkę pokrajać w kostkę, wymieszać z zaprawą. Przyprawić do smaku solą i imbirem. Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych i z jajek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:42, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
MARCHEWKA GOTOWANA
50 dag marchwi
1/2 łyżki oleju lub oliwy
sól
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem
Marchew umyć szczotką, oczyścić, opłukać, rozdrobnić w plasterki na szatkownicy, włożyć do rondla z niewielką ilością wrzącej wody, skropić olejem lub oliwą, posolić. Ugotować pod przykryciem do miękkości. Wyłożyć na salaterkę, posypać zieleniną. Podawać jako dodatek do potraw z drobiu, cielęciny i jajek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:46, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KAPUSTA BIAŁA GOTOWANA Z POMIDORAMI
40 dag białej kapusty
10 dag cebuli
20 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
ostra przyprawa chilli
sól
2 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
Kapustę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, przyciąć głąb, umyć, rozdrobnić na szatkownicy, posolić, włożyć do rondla, podlaę wrzącą wodą (1/2 szklanki). Gotowaę kilka minut w odkrytym rondlu. W tym czasie obraę cebulź, opłukaę, poszatkowaę na szatkownicy, dodaę do gotującej siź kapusty. Pomidory umyę; mrożone . od razu obraę ze skórki, świeże sparzyę uprzednio wrzącą wodą. Obrane pomidory pokrajać, dodać do mięknącej kapusty, oprószyć przyprawą chilli. Ugotować do miękkości. Przyprawić solą i chilli, wyłożyć na salaterkę, posypać pietruszką. Podawać do potraw z wieprzowiny, wołowiny, koniny i ryb.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|