Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:39, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
BOTWINKA DO SŁOIKÓW
Opłukać do czysta, pokroić drobno jak na zupę.
Kłaść do słoika.
Zalać przegotowaną wodą gorącą.
Na mały słoik 1 łyżeczka octu i szczypta soli.
Zamknąć słoik i zagotować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:40, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
CUKINIA KABACZKI
1,5 kg kabaczków lub cukinii
1 kg papryki
1 kg cebuli
1 kg pomidorów
Usmażyć 3 łyżki oleju i trochę masła i po kolei smażyć:
- cebulę,
- paprykę,
- kabaczki,
- pomidory bez skórek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalecane jest do spożycia na gorąco dodać kiełbasę. Do słoików nie dodawać kiełbasy. Wychodzi 5-6 słoików 0,9.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:41, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
CUKINIA a' la ananas
3 kg cukini, obrać i pokroić bez pestek, zalać zalewą.
Usmażyć 3 łyżki oleju i trochę masła i po kolei smażyć:
Zalewa:
1,5 litra wody,
3 łyżki czubate kwasku cytrynowego Zamieszać i zagotować.
Do ochłodzonego syropu wrzucić cukinię i zostawić do następnego dnia potem odlać wodę-dodać: 1 kg cukru, 2 szt. cukru waniliowego (zagotować)
Na gotujący syrop wrzucić cukinię i trzymać aż będzie szklista nie za miękka. Włożyć do słoików i zalać syropem, zagotować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:43, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
FASOLA SZPARAGOWA
Obgotować fasolkę w wodzie 3-4 minuty. Wyjąć strąki i ułożyć w wekach. Zalać nową wodą zagotowaną z solą. Dodać do każdego słoika parę kropel octu lub parę ziarenek kwasku cytrynowego. Słoje zamknąć gotować 1 litrowe 70 minut
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:43, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KONFITURA Z MALIN
1 kg malin
1 kg cukru
Maliny włożyć do rondla. Zagotować sok z cukrem, zebrać szumowinę i gorącym syropem zalać truskawki. Przykryć pozostawić na noc w chłodne miejsce. Następnie zlać syrop, i gotować go kilka minut na małym ogniu, po czym włożyć owoce i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Odstawić i co jakiś czas wstrząsnąć rondlem. Czterokrotnie powoli doprowadzić konfiturę do wrzenia i studzić. Na koniec gotować na małym ogniu 5-10 minut (aż owoce staną się szkliste), ostudzić zebrać pianę, przełożyć konfiturę do wyparzonych suchych słoików i staranie zamknąć (spirytusem). Można dodać na koniec sok z jednej cytryny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:44, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KONFITURA Z TRUSKAWEK
1 kg truskawek
1,3 kg cukru
1 szklanka soku
Truskawki włożyć do rondla. Zagotować sok z cukrem, zebrać szumowinę i gorącym syropem zalać truskawki. Przykryć pozostawić na noc w chłodne miejsce. Następnie zlać syrop, i gotować go kilka minut na małym ogniu, po czym włożyć owoce i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Odstawić i co jakiś czas wstrząsnąć rondlem. Czterokrotnie powoli doprowadzić konfiturę do wrzenia i studzić. Na koniec gotować na małym ogniu 5-10 minut (aż owoce staną się szkliste), ostudzić, zebrać pianę, przełożyć konfiturę do wyparzonych suchych słoików i staranie zamknąć (spirytusem). Można dodać na koniec sok z jednej cytryny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:46, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KORNISZONY 1
1 kg ogórków
1,5 szklanki wody
10 szt. ziela angielskiego
6 ząbków czosnku
1 szklanka octu 10%
10 szt. liści laurowych
10 szt. goździków
4 łyżki cukru
25.dag soli
Ogórki wymieszać z solą i zostawić na noc. Przykryć talerzem. Następnie oczyścić z soli ułożyć w słojach i zalać zaprawą. Pasteryzować 15 minut w 85 °C.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:47, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KORNISZONY 2
0,5 szklanki octu 10%
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
6 szklanek wody
marchew
cebula
czosnek
gorczyca
koper włoski
Ogórki nakłuć widelcem 4-5 razy. Zalać gorącą wodą, pasteryzować 20-25 minut. W piekarniku 30 minut temp. 130 °C. Wody 6 szklanek wystarczy na 4 słoiki 0,90 l.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:48, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KURCZETA GOTOWANE W WEKACH
Kurczęta
Marchew
Pietruszka
Grzybek suszony
Sól
Sprawione kurczęta w całości włożyć do naczynia z podgotowaną włoszczyzną, suszonym grzybkiem, ugotować nie doprowadzając mięsa do miękkości. Kurczęta przestudzone w wywarze wyjąć. Ostrym nożem odkroić udka, najlepiej za pomocą nożyc do drobiu, skrajać mięso z piersi. Z pozostałych części oddzielić mięso i także dołożyć do słojów. Dodać do mięsa ugotowane marchewki i pietruszki. Rosół przecedzić gorącym zalać ułożone w słojach mięso. Zamknięte słoje pasteryzować jak kurczęta pieczone w wekach
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:49, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KURCZETA PIECZONE W WEKACH
Kurczęta
Sól
Olej
Zielona pietruszka
Kurczęta sprawione, dokładnie opalone , wymyte, osączyć z wody i natrzeć odrobiną soli. Do soli można dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Odciąć pierwsze człony skrzydełek, szyjki i wykorzystać je do gotowania w niewielkiej ilości wody z dodatkiem na przykład suszonej włoszczyzny. Kurczęta osolone natrzeć olejem lub smalcem. Do każdej tuszki włożyć kilka gałązek pietruszki. Przywiązać nóżki do kupra. Kurczęta ułożyć na blasze lub prodiżu grzbietem do dołu i dość szybko zarumienić nie doprowadzając całkowicie do miękkości. Lekko przestudzone kurczęta pokrajać na ćwiartki lub jeszcze lepiej odkroić udka, piersi i tylko te części ułożyć w słoikach, pozostałe części obrać i włożyć do słoików. Kości wykorzystać na wywar do zupy. Ułożone mięso w słojach zalać ugotowanym wywarem ze skrzydełek i dróbek odpowiednio doprawionych do smaku. Słoje zamknąć, wstawić do pasteryzacji na 1 godzinie i 20 minut. Pasteryzacje powtórzyć następnego dnia w ciągu 1 godz.
Słoje wynieść do piwnicy w ciemne miejsce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:50, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
MARCHEW DO SŁOIKÓW 1
Obgotować we wrzącej wodzie do 5 min. Zalać słoje zalewą.
0,6 litra wody
0,3 litra octu
2 dag soli
3 dag cukru
Gorącą zalewą zalać marchew. Pasteryzować w temp. 90 °C - 30 minut.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 0:51, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
MARCHEW DO SŁOIKÓW 2
Marchew obrać i ugotować do miękkości. Około 1 godz. Lekko pod koniec gotowania posolić. Kłaść do słoików w całości lub pokrojoną w kostkę. Zalewać tą samą wodą, w której się marchew gotowała. Do wody (tzn. zalewy dodać: na 1 litr 1 łyżkę octu).
Pasteryzować słoiki 0,5 litrowe 25 minut.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:00, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
MIESZANKA WARZYWNA
2 kg ogórków ze skórką
5 daga soli
5 dag pietruszki zielonej
25 dag cebuli
25 dag marchwi (zetrzeć na grubszej tarce)
1 główka czosnku
Powyższe składniki pozostawić na 12 godzin.
Zalewa:
0,5 litra wody
0,2 litra octu 10%
5 dag cukru
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
Po zagotowaniu zalewy - przecedzić.
Ogórki, marchew, pietruszkę, cebulę, sól, czosnek, obrać i pokroić. Wymieszać. Zostawić na 12 godzin. Nie odlewać soku. Po upływie tego czasu przygotować zalewę. Zalewę zagotować, przestudzić i przecedzić do tych ogórków. Wymieszać, kłaść do słoików i gotować słoiki około 20 minut.
Wychodzi: 8 słoiczków 0,45 l., 7 słoiczków 0,5 l.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:03, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
MIZERIA
3 kg ogórków obranych
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
sól
Wymieszać, nałożyć do słoików i pasteryzować krótko.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:06, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
OGÓRKI KISZONE
Wodę zagotować z solą - na 1 litr wody 1 łyżka soli. Gorącą wodą zalewać ogórki w słoikach.
W słoiku: ogórki umyte, koper, 3-4 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, sól, morze być też i chrzan.
Słoje z wodą dokładnie zamknąć i zostawić w mieszkaniu 2-3 dni. Następnie wynieść do piwnicy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|