Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:07, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
1 litr wody
1 szklanka octu
3 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
5 łyżeczek musztardy
Powyższa zalewa starcza na 10 słoików 0,33 litra. Do słoika włożyć liść laurowy i ziele angielskie. Ogórki obrać i pokroić na ćwiartki, następnie poukładać do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować krótko.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:09, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
OPIENKI MARYNOWANE
1 kg grzybów
3 cebule
2 szklanki wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
2 liscie laurowe
1 łyżka soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
Świeże grzyby (z przyciętymi trzonami) opłukać pod bieżącą wodą i obgotować 30 minut z pokrojonymi w plastry cebulami i przyprawami. Pod koniec gotowania dodać ocet. Nałożyć do słoików typu twist, zalać gorącym płynem, by grzyby były całkowicie przykryte. Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:11, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
PIKLE
Ogórki obrać, pokroić, posolić (10 dag soli) Odstawić na 10-12 godz. pod przykryciem.
5 kg ogórków
0,5 szklanki octu
5 szklanek wody
12 dag cukru
10-16 ząbków czosnku
5 łyżeczek gorczycy
Odcedzić wodę z posolonych wcześniej ogórków, zalać słoiki gorącą zalewą z przyprawami. Zalewy już nie solić.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:12, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA
2 kg cukini (obranej, bez miąszu)
2 kg buraków (ugotowanych)
1 kg cebuli (sparzyć dobrze w gorącej wodzie)
Cukinię z cebulą posolić i zostawić na 2 godziny.
Potem do wszystkiego dodać zalewę:
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
Wymieszać wszystkie składniki. Pasteryzować słoiki.
Uwaga: jeśli cukinia w kostkach to też trzeba obgotować jak cebulę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:14, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA WARZYWNA 1
1 kg kapusty białej
1 kg buraków czerwonych
1 kg marchwi
1 kg cebuli
Powyższe składniki zetrzeć na grubej tarce.
Zalewa:
6 szklanek wody
0,6 szklanki octu 10 %
1 szklanka cukru
5 łyżek soli
12 ziarenek ziela angielskiego
12 szt. listków laurowych
Wrzucić do zalewy buraki i marchew i gotować 15 minut, następnie wrzucić kapustę, cebulę i pogotować razem jeszcze 15 minut. Nakładać do słoików i pasteryzować 10 minut.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:24, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA WARZYWNA 2
1 kg marchwi
1 kg kapusty białej
1 kg pomidorów
1 kg papryki czerwonej
4 cebule
Zalewa:
1 szklankaoctu
1 szklanka oleju 10%
1 szklankacukru
soli (według uznania)
Marchew zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować. Cebulę pokroić. Powyższe składniki wymieszać, ugnieść ręką z dodatkiem soli. Paprykę udusić, dodać pomidory obrane ze skórki, lekko podsmażyć i dodać do wcześniej posolonych warzyw. Odstawić sałatkę na 1 godzinę.
Uwaga: po dodaniu i złączeniu wszystkich składników warzyw, zrobić zalewę z octu, oleju, cukru. Wlać zalewę do powyższych składników i wkładać sałatkę do słoików, pasteryzować 15 minut.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:25, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA Z BURAKÓW
6 kg buraków
1,5 szklanki octu
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
Buraki ugotować w całości, obrać, zetrzeć na tarce, dodać sól, cukier, ocet. Wymieszać. Nałożyć do słoików, gotować 15 minut. Wychodzi 12 słoików 0,5 litra.
Uwaga: ugotować 7 kg w skórkach.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:28, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA Z CUKINI
2 kg obranej cukini bez miąszu
30 dag marchwi (zetrzeć na tarce)
25 dag cebuli
2 łyżki soli
0,5 szklankioliwy
0,5 szklanki octu
0,5 kg papryki zielonej (posiekać)
5 szt. por
7 ziarenek pieprzu całego
4-5 ząbków czosnku (posiekać)
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki pietruszki korzeń lub pietruszkę nać (posiekać)
Wszystko drobno posiekać, wymieszać, załadować słoiki 0,9 l. i gotować tylko do 15 minut od zagotowania. Z podwójnej porcji wychodzi 7 słoików 0,9 l.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:45, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA Z OGÓRKÓW
5 kg ogórków
5 marchewek
2 cebul
5 ząbków czosnku
3 łyżeczki soli
Zalewa:
0,5 szklanki octu 10%
1 szklanka wody
0,25 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, pokroić drobno. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po godzinie odcisnąć ogórki i cebulę wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć. Pasteryzować kilka minut.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 2:30, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA Z OGÓRKÓW
5 kg ogórków
5 marchewek
2 cebul
5 ząbków czosnku
3 łyżeczki soli
Zalewa:
0,5 szklanki octu 10%
1 szklanka wody
0,25 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, pokroić drobno. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po godzinie odcisnąć ogórki i cebulę wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć. Pasteryzować kilka minut.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 2:40, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SORBETY z truskawek
1 kg truskawek
1,5 kg cukru
Pokrywki przetrzeć spirytusem, nie gotować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 2:41, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SORBETY z czanych pożeczek
1 kg czarnych pożeczek
1,4 kg cukru
Pokrywki przetrzeć spirytusem, nie gotować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 2:46, 03 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
SORBETY z czerwonych pożeczek
1 szklanka soku z czerwonych pożeczek
1 szklanka cukru
Porzeczki przetrzeć przez sito lub przez sokowirówkę. Cukier rozpuścić. Nakładać do suchych słoików. Pokrywki smarować spirytusem. Nie gotować
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|