Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 7:54, 13 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka owocowa miętowa
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 świeży ananas lub 1 puszka ananasów w syropie
- 1 duży zielony melon
- parę listków świeżej mięty
Sposób przyrządzania:
Truskawki umyj, oberwij szypułki. Pokrój na połówki. Melon i ananas obierz ze skórki, pokrój w niedużą kostkę. Jeżeli używasz ananasów z puszki, najlepiej kup już pokrojone i tylko odsącz z syropu. Listki mięty opłucz i porwij na małe kawałeczki. Wymieszaj pokrojone owoce z listkami mięty w szklanym naczyniu. Podawaj schłodzone.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 7:56, 13 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka pa Jutkowsku
Składniki:
- sałata
- pomidor
- ogórek małosolny
- ogórek surowy
- marchew
- cebula
- papryka żółta i zielona
- pierś z kurczaka
- pieprz
- sól
- liść laurowy
- sos sałatkowy Knorra
Sposób przyrządzania:
Wszystkie warzywa umyć i pokroić. Razem z obsmażoną piersią wsypać je do duzej miski i posolić i popieprzyć. Dać jeden lub dwa liście laurowe i sos sałatkowy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:00, 13 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka pomidorowo-czosnkowa
Składniki:
- 4 średniej wielkości pomidory
- opakowanie sera feta
- słoiczek czosnku w zalewie chili
- pęczek natki pietruszki
- sos paprykowo-ziołowy (w torebce)
Sposób przyrządzania:
Pomidory i ser pokroić w kostkę (ok.1 cm),czosnek wyjąć z zalewy,posiekać drobno natkę,wszystkie składniki wymieszać.Do pozostałej zalewy chili wsypać sos,dokładnie wymieszać,polać wymieszane składniki,podawać po 15 minutach
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 7:43, 28 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka katalońska
Składniki
6 dużych czerwonych papryk
4 jaja na twardo
12 anchois
20 czarnych oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka octu winnego
świeża bazylia
Odcedzić anchois i marynować w occie przez 3 minuty, znowu odcedzić i osuszyć na papierze kuchennym. Papryki opiekać pod górnym ogniem piekarnika, aż skórka będzie czarna. Wyjąć, włożyć do worka plastikowego i odstawić do ostudzenia, potem delikatnie obrać i wyjąć pestki. Pokroić w paski, ułożyć na półmisku i polać oliwą. Na tym ułożyć anchois, ćwiartki jajka i oliwki. Przed podaniem udekorować bazylią
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 7:44, 28 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka owocowa w arbuzie
Składniki:
1 arbuz (ok. 2 kg)
2 brzoskwinie
10 dag malin
20 dag winogron
2 owoce kiwi
10 dag czereśni lub wiśni
2 morele
Sos:
125 ml soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
Odciąć od góry 1/3 arbuza. Z większej części owocu usunąć pestki i wydrążyć łyżeczką miąższ, formując z niego małe kulki. Brzeg wydrążonego arbuza naciąć w ząbki. Pozostałe owoce umyć, a z wiśni lub czereśni, brzoskwiń i moreli wyjąć pestki. Brzoskwinie i morele pokroić w dużą kostkę, obrane kiwi w plasterki. W głębokiej misce wymieszać pokrojone owoce z kulkami arbuza. Sok pomarańczowy lekko podgrzać z cukrem, a gdy cukier się rozpuści, ostudzić, dodać miód, cynamon i wymieszać. Sałatkę zalać sosem i wstawić do lodówki na dwie godziny. Następnie włożyć ją do schłodzonego arbuza. Deser można podawać z bitą śmietaną.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 8:14, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
egzotyczna nutka
Składniki:
torebka ryżu białego
puszka owoców egzotycznych (mieszankę)
opakowanie waniliowego serka homogenizowanego
(wszystko można podwoić, potroić ...)
Sposób przygotowania:
Ugotować ryż, wystudzić. Odcedzić owoce z puszki, jeśli są zbyt duże pokroić drobniej. Gdy ryż będzie zimny wymieszać z owocami. Dodać serek waniliowy i wymieszać. Wstawić na godzinkę do lodówki.
Wspaniąłe na upały!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 8:15, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka z pomarańczy - wytrawna
Składniki:
3 pomarańcze
2 czerwone cebule
mały słoiczek czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
kolorowy pieprz
Sposób przygotowania:
Pomarańcze kroimy na grube kawałki. Cebulę w półplasterki. Delikatnie mieszamy. Na pomarańcze wrzucamy oliwki. Posypujemy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Chłodzimy w lodówce około 3o min.
Podajemy do mięs zimnych i ciepłych.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 8:16, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
salatka piekności
skladniki
1.pomarancza
1grejpfrut
2kiwi
1jablko
1banan
4lyzki soku z cytryny
2łyzki miodu
20 dag śmietana kremówka
Sposób przygotowania:
sparzyc wrzatkiemskurke pomarancza i grejpfruta,obrac owoce ze skorki (bila warstwa powinna zostac calkowicie usunieta)wyciac miasz znajdujacy sie pomiedzy przezroczystymi blonkami ,wylozyc do miski.Obrac kiwi,przekroic wzdluz na pol,a nastepnie pokroic na kilka mniejszych czastek.Wymieszac je z cytrusami.Jablko obrac,przekroic na polowki,usunac srodki.Pokroic w plasterki,dodac jablkado reszty owocow.Skropic owoce w misce dwiema łyżkami soku z cytryny,wymieszac.Zmieszac reszte soku z miodem,polac tym owoce.Osobno podac smietane
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 8:17, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
sałatka warzywno owocowa
Składniki:
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasow
6-8 łyż majonezu
4 jajka sól pieprz
20 dag szynki konserwowej
Sposób przygotowania:
Jajka ugotowac na twardo pokroic w kostke,szynke pokroic w cienkie paski ananas pokroic Składniki sałatki wymieszac z połową majonezu przyprawic sola pieprzem i doda odrobinę syropu ananasowego Przełozyc do miski posmarowac resztą majonezu Naprawde super polecam Smacznego \
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 8:18, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
salatka ananasowa
Składniki:
1 caly ananas
1 grejphrut
200g winogron (białych i czerwonych)
4 kiwi
bita śmietana
listek mięty
Sposób przygotowania:
ananas obrać, pokroić na plasterki a następnie na małe kawałeczki (według uznania). Grejphrut obrać p. ananas . winogrona pokoić na pół. Kiwi obrać i pokroić. Przyozdobić bitą śmietaną i połozyć na nią listek mięty.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 8:20, 13 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka z adwokado i grejpfrutów
Składniki:
roszpunka jadalna
2 łyżki sosu vinaigrette
2 różowe grejpfruty
2 adwokado
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka różowego pieprzu ziarnistego
1 łyżka posiekanej, świeżej mięty oraz kilka gałązek mięty do przybrania
Sposób przygotowania:
1.Roszpunkę wymieszać z 1-2 łyżeczkami sosu vinaigrette i ułożyć na 4 talerzach.
2.Za pomocą ostrego noża z piłką odciąć skórkę oraz białe włókno grejpfrutów. Owoce pokroić na cienkie plasterki, dokładnie usuwając nasiona.
3.Owoce adwokado pokroić w krązki, obrać ze skórki, a potem polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Ułożyć je wraz z grejpfrutami na rozłożonych na talerzach liściach roszpunki.
4.Pozostałą część sosu vinaigrette wymieszać z ziarnami różowego pieprzu i posiekaną miętą.Polać owoce sosem, przybrać paroma gałązkami mięty i natychmiast podawać.
Uwagi:
Przy zakupie należy dobrze sprawdzię, czy adwokado jest wystarczająco dojrzałe.
Niedojrzałe owoce krojone w ten sposób na plasterki nie odchodziłyby od pestek, a krążki łamały by się i nie wyglądałyby ładnie.
Zamiast na roszpunce owoce można ułożć na sałacie lub liściach rzeżuchy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 7:47, 20 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Arbuz nadziewany jeżynami
Produkty:
- 1 arbuz
- 2 szklanki jeżyn
- 1 cytryna
Wykonanie:
Schłodzonego arbuza przekrawamy na pół. Usuwamy czarne pestki (napisałam, że pestki powinny być czarne, bo chodzi o to, żeby arbuz był dobry, czyli dojrzały i słodki) i kroimy czerwony miąższ w kostkę tak, żeby nie przekroić skóry. Pokrojone kawałki arbuza polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny i mieszamy z przebranymi, oczyszczonymi jeżynami. Napełniamy skorupy arbuza tą sałatką i podajemy, jeśli to możliwe, obłożone lodem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 7:49, 20 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Arbuz z jogurtem
Składniki
Zimny arbuz
jogurt naturalny
pół cytryny
Przepis
Arbuza kroimy w niezbyt mał? kostkę (cierpliwi mog? go nawet wypestkować), wkładamy do miski i zalewamy sokiem z połowy cytryny (jeśli arbuz jest bardzo słodki). Następnie dodajemy zimny jogurt naturalny, delikatnie mieszamy i gotowe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 7:51, 20 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Awokado z owocami
Składniki na 4 porcje
• 2 avocado
• 1 banan
• 1 pomarańcza
• 6 łodyg selera naciowego
• 1 cytryna
• 1 jajko na twardo
• zielona pietruszka (5-6 łodyżek)
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
1. Banany kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obraną ze skórki pomarańczę kroimy na cienkie plasterki, które z kolei przecinamy na ćwiartki. Seler pozbawiamy włókien; kroimy na cienkie i krótkie słupki. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski. Staramy się nie tracić soku, jaki wypływa z pomarańczy. Miskę wstawiamy do lodówki.
2. Jajko na twardo siekamy w kostkę. Mieszamy je z drobno posiekaną pietruszką
3. Owoce avocado dzielimy na pół, wyciągamy pestki. Miejsca przekrojenia skrapiamy starannie sokiem z cytryny. Wydrążamy miąższ. Kroimy go w kostkę.
4. Do owoców w misce dokładamy pokrojone składniki. Mieszamy delikatnie. Dodajemy sól i pieprz. Jeśli uznacie to za konieczne dla smaku, możecie dodać nieco soku z pomarańczy lub cytryny
5. W wydrążone skórki avocado nakładamy czubato sałatkę. Wierzch posypujemy drobno posiekaną pietruszką
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 7:53, 20 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Imbirowa sałatka z kiwi
1 melon
2 sztuki kiwi
25 dag winogron
ok. 4 cm. świeżego imbiru
4 łyżki soku jabłkowego
Melon obrać i pokroić na kawałki, dodać kiwi również obrane i pokrojone oraz winogrona i drobno posiekany imbir. Zalać sokiem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|