Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 7:50, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka z liczi
250 g liczi
250 g winogron
1/2 melona
2 kiwi
1 gruszka
sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
150 ml soku z winogron
15 ml Pernodu
Wydrążyć miąższ melona okrągłą łyżką. Liczi obrać, wyjąć pestki, kiwi pokroić w plastry, gruszkę pokroić w kostkę. Zmiksować składniki sosu i polać owoce
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 7:52, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka deserowa
20 dag czarnej porzeczki
20 dag agrestu
2 łyżki cukru
2 owoce sezonowe
sos:
3 białka
10 gad cukru
1 łyżka startych migdałów
Owoce wymieszać w żaroodpornym naczyniu i posypać cukrem. Białka ubić, dodając stopniowo cukier i migdały. Masę wyłożyć na owoce. Wstawić na 3-4 min. do nagrzanego piekarnika.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 7:53, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka daktylowo-orzechowa
3 jabłka
20 dag daktyli
5 dag orzechów włoskich siekanych
3 łyżki soku z cytryny
3/4 szkl. jogurtu naturalnego
sól
Jabłka pokroić w cienkie plastry, daktyle wypestkowć i pokroić. Wymieszać jogurt, sok i sól. Polać owoce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 7:53, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka owocowy raj
1 puszka brzoskwiń
4 duże jabłka
3 dojrzałe banany
1/2 l gęstego jogurtu
1 łyżka cukru
Dwa banany utrzyj z cukrem mikserem na pulchną masę. Dodaj jogurt i połowę syropu z brzoskwiń. Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę, tak samo brzoskwinie. Banana pokrój w plasterki. Wszystkie owoce połącz z jogurtowym sosem. Podawaj po schłodzeniu w lodówce. Do sałatki możesz dodawać sezonowe owoce: truskawki, maliny, winogrona.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 7:55, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Babie lato
Składniki
2 jabłka,
2 gruszki,
kilka śliwek węgierek (mogą być z syropu),
sok z cytryny,
nieduża kiść winogron,
płaska łyżka cukru pudru,
garść orzechów włoskich,
półtora kieliszka białego deserowego wina
Sposób przyrządzania
Jabłka i gruszki obrać, pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny. Wydrylowane śliwki pokroić na ćwiartki, winogrona na połówki. Wymieszać owoce z cukrem pudrem, polać winem. Rozłożyć sałatkę do kompotierek, posypać posiekanymi orzechami
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 7:57, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Jesienna
Składniki
2-3 gruszki klapsy,
2 duże jabłka,
łyżka soku z cytryny,
3 brzoskwinie lub 6 dużych moreli,
łyżka cukru,
kieliszek likieru ananasowego lub domowej nalewki,
opakowanie śmietanki kremowej,
2 łyżeczki cukru,
pół opakowania cukru waniliowego
Sposób przyrządzania
Obrane jabłka i gruszki pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, a z brzoskwiń lub moreli usunąć pestki. Owoce pokroić na cząstki, ułożyć warstwami w szklanych pucharkach, przesypać cukrem i skropić alkoholem, wstawić do lodówki. Przed podaniem przybrać ubitą śmietaną
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 9:35, 25 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Letnia sałatka owocowa
Składniki:
- 1/2 arbuza
- 1/2 melona
- 5 brzoskwiń
- 3 gruszki
- 200 g czarnych winogron
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 75 ml brandy
Procedura:
Owoce umyć, dokładnie osuszyć. Z arbuza i melona usunąć pestki. Z miąższu wyciąć kulki łyżeczką. Łyżką stołową wyrównać wnętrze arbuza uważając, aby nie uszkodzić brzegów i skóry, ponieważ łupina arbuza będzie nam służyć za miskę do sałatki.
Obrać brzoskwinie i gruszki. Usunąć pestki. Łyżeczką wyciąć kulki.
Do dużej miski wycisnąć sok z 1/2 cytryny, dodać 2 łyżki cukru i 75 ml brandy. Włożyć kulki z owoców i winogrona. Delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Przed podaniem przełożyć owoce z miski do wydrążonego arbuza.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|