Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:44, 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
DULCE DE LECHE
To bardzo popularny w Hiszpanii, Portugalii oraz w krajach Ameryki Południowej mleczno-karmelowy słodki krem. Ten zwrot oznacza "słodkie mleko". Jego podstawowymi składnikami są ugotowane mleko i cukier, można użyć także mleka skondensowanego, a następnie gotować kilka godzin. Dulce de leche używane jest jako dodatek do cukierków i ciast jako wspaniała masa lub podawane na tostach. Francuzi produkują konfiturę, która nazywa sie confiture de lait i podawana jest z białym serem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:44, 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
ESPRESSO
Jest to kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym i podawana w małych filiżankach. Napar jest niezwykle esencjonalny i skondensowany, dlatego też bardzo często wykorzystuje się go jako bazę do przyrządzenia innych rodzajów kawy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:45, 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
FARFALLE
Makaron w kształcie kokardek. Po włosku farfalla oznacza motyl.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:12, 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
FAST FOOD
Jedzenie, które jet przyrządzane i podawane w bardzo szybki sposób z reguły w samobsługowych restauracjach. Jego jakość pod względem zdrowotnym jest na dość niskim poziomie, aczkolwiek dla wielu zabieganych jest to najlepszy sposób aby szybko coś przekąsić. Kojarzy się głównie z hamburgerami i kulturą masową.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:13, 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
GARGANELLI
Makaron o specyficznym wyglądzie, mało popularny w Polsce. Powstaje z kwadratów wyciętych z ciasta makaronowego zwiniętych po przekątnej w rurki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:28, 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
GHEE
Jest to rodzaj klarowanego masła używanego w kuchni indyjskiej. Wytwarza się je poprzez podgrzewanie niesolonego masła, do momentu aż odparuje z niego woda, a mleko osiądzie na dnie. Następnie zbiera się je z powierzchni. Przez długi czas może być przechowywane poza lodówką, ale należy pamiętać by wtedy umieścić je w szczelnym pojemniku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 20:01, 11 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
GNOCCHI
Kluseczki wyrabiane z ziemniaków, mąki i sera ricotta. Nie jest to typowy makaron, ale zaliczany do włoskich dań mącznych podawanych również z sosami do makaronów. W kształcie i smaku podobne do polskich kopytek, lecz za sprawą sera nieco bardziej kleiste.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:28, 13 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
GORCZYCA
Ta przyprawa głównie wykorzystywana jest do produkcji musztardy i wraz z estragonem i kolendrą tworzy jej składnik. Rozróżniamy gorczycę białą i czarną. Nasiona gorczycy używane są również do przyrządzania różnych marynat oraz zalew octowych.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:28, 13 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
GORGONZOLA
Podpuszczkowy, miękki, dojrzewający ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z Lombardii. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola. Produkowany jest z mleka krowiego i zaliczany do serów pleśniowych. Do pomieszczeń, w których ten ser dojrzewa wprowadza się pleśń, aby nadać mu charakterystyczny smak. Zazwyczaj jest serwowany na desce z innymi serami pleśniowymi jako przekąska, do której podawane jest wino lub winogrona w celu uwydatnienia walorów smakowych serów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:30, 13 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
IMBIR
Jest to roślina przyprawowa przypominająca w kształcie korzeń. Młode korzenie imbiru mają świeży i soczysty smak. Dodawane są do wielu potraw szczególnie w kuchni azjatyckiej. Stare korzenie imbiru są zdrewniałe i suche, a ich smak jest gorzkawy, lecz doskonale sprawdza się szczególnie w kuchni chińskiej jako składnik sosu do ryb lub owoców morza.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:31, 13 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KARDAMON
Przyprawa wykorzystywana m.in w kuchni indyjskiej. Należy do rodziny imbirowatych. Są to zielone lub brązowe łupinki, które w środku mają małe ziarenka. Zaraz po szafranie, kardamon uważany jest za jedną z droższych przyparw. Stosuje się go również w przemyśle alkoholowym do przyprawiania wódek i likierów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:32, 13 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KAVA KAVA
Kava kava to krzew rosnący na Wyspach Polinezyjskich. Przez Polinezyjczyków wykorzystywany był w celach religijnych oraz jako afrodyzjak. Z tego krzewu przygotowywano napój z dodatkiem mleka kokosowego, a następnie pito podczas różnych rytuałów. Napój wprowadzał w euforyczny stan i pobudzał erotycznie. Mimo odurzających właściowści rośliny, nie stwierdzono, że może uzależniać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:33, 13 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KAWA MROŻONA
Ten sposób podawania kawy wywodzi się z Włoch. Został wymyślony ze względu na ciepły klimat panujący w tym kraju, a Włosi jako wielcy kawosze nie mogli sobie odmówić przyjemności spożywania kawy nawet w upalne dni. W oryginalnym przepisie kawa mieszana jest z masą, z której produkuje się lody, a następnie parokrotnie mieszana i mrożona. W prostszej wersji do kawy dodaje się po prostu zmrożone lody, a następnie napój chłodzi się w lodówce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:33, 13 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KAWA PO IRLANDZKU
(IRISH COFFEE)
Kawa przyrządzana jest z gorącej kawy oraz whisky. Kawa łączona jest z alkoholem, a następnie napój dosładzany jest cukrem. Kawa wspaniale sprawdza się jako deser zwłaszcza gdy przyozdobi się ja bitą śmietaną.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia
Expert
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:34, 13 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
KAWA PO TURECKU
Za tradycyjną kawę po turecku mylnie uważa się zalaną wrzątkiem kawę mieloną. Oryginalnie powinna być ona sporządzona w specjalnym, przeznaczonym do tego celu naczyniu, nazwanym imbrikiem. Zachowanie proporcji jest niezwykle istotne. Jedna łyżka kawy i cukru powinna przypadać na jedną filiżankę. Kawa wraz z cukrem dodawana jest do gotującej się w naczyniu wody, a następnie płyn należy zagotować na średnim ogniu. Zabieg ten trzeba powtórzyć trzykrotnie. Powstałą kawę nalewamy do filiżanek wraz paniką, która wytwarza się podczas procesu parzenia jej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|