Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:43, 26 Cze 2007 Temat postu: Tarty i Quiche |
|
|
Tarta z Owocami i Galaretką
Składniki: ok. 12 porcji
CIASTO:
125 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
50 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
zimna woda
PONADTO:
Galaretka truskawkowa WINIARY
ok. 300 g owoców (wiśni, truskawek, porzeczek)
bita śmietana do udekorowania
Opis przygotowania: 90 min.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. Składniki na ciasto połączyć ze sobą, wyrobić ciasto, rozwałkować je i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 23 cm tak, aby ciasto wystawało poza brzegi. Na cieście położyć arkusz pergaminu i wysypać na niego suchą fasolę. Piec w piekarniku przez 12-15 minut, aż ciasto na brzegach się zetnie. Ciasto całkowicie wystudzić. Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu, odstawić do lodówki, by nieco stężała (ale nie całkowicie!). Na upieczonym cieście ułożyć równomiernie owoce, gdy galaretka już powoli gęstnieje, polać nią owoce. Odstawić do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Na krótko przed podaniem tartę można udekorować ubitą śmietaną. Podawać na zimno.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:43, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Tarta z Porami i Piniolami
Doskonała wytrawna tarta, która zaskoczy twoich gości podczas każdego przyjęcia.
Składniki: ok. 6-8 porcji
porcja słonego ciasta do tarty
3-4 pory, przekrojone wpół i dokładnie wypłukane
2-3 łyżki orzeszków piniowych
250 ml śmietany min. 30%
200 g sera camembert lub brie
2 jajka
4 łyżki drobno startego żółtego sera
2 łyżki masła
pieprz kajeński
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
świeże zioła do dekoracji
Opis przygotowania: 60 minut
Białe i jasnozielone części porów pokroić w talarki lub krótkie, ale grube paski. Smażyć na maśle, na małym ogniu, aż zmiękną (ok. 15 minut). Przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Zagotować śmietanę, dodać pokrojony camembert. Mieszać, aż ser się roztopi, przestudzić, następnie dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem kajeńskim i gałką muszkatołową.
Przygotować ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 23-26 cm, tak aby ciasto wystawało poza brzegi. Na cieście położyć arkusz pergaminu i wysypać na niego suchą fasolę. Piec w piekarniku przez około 10 minut, aż ciasto na brzegach się lekko zetnie. Wyjąć pergamin i fasolę i piec przez kolejne 5 minut, aż ciasto zacznie lekko odchodzić od brzegów. Ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 190 st. Na cieście ułożyć usmażone pory i zalać całość sosem serowo-śmietanowym, posypać startym żółtym serem i orzeszkami piniowymi, a następnie piec przez około 20 minut, aż się zetnie i będzie miało kolor złotobrązowy. Udekorować świeżym rozmarynem albo tymiankiem. Podawać na ciepło.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:44, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Irlandzka Tarta z Jabłkami
Doskonała tarta, łącząca w sobie smak jabłek ze wspaniałym aromatem irlandzkiej whiskey.
Składniki: 8 procji
Ciasto:
500 g mąki
250 g masła
100 g cukru
2 jajka
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych
ok. 100 ml irlandzkiej whiskey
200 g rodzynek
150 g cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 jajko ubite z łyżką mleka
cukier i starta skórka z cytryny do posypania
bita śmietana do podania
Opis przygotowania: 1,5 h
Składniki na ciasto połączyć ze sobą, wyrobić ciasto i ugnieść jednolitą kulę, którą następnie należy owinąć ją folią i włożyć do lódówki.
W międzyczasie do ronlda wlać whiskey, wrzucić rodzynki i łyżkę cukru, całość zagotować i odstawić na bok. Na dużej patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka pokrojone na mniejsze kawałki, całość skropić whiskey, posypać cukrem, cynamonem i smażyć przez 3-4 minuty, aż zmienią kolor i zmiękną. Następnie odstawić i odlać zgromadzony sok.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie porcje - jedną większą, drugą mniejszą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią formę do tarty o średnicy 28 cm tak, aby ciasto wystawało poza brzegi. Na całym wewnętrznym obwodzie ciasta odcisnąć kształt widelca i ponakłuwać nim także cały spód. Na cieście położyć arkusz pergaminu i wysypać na nim suchą fasolę. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. przez około 15 minut, aż ciasto na brzegach się zetnie i będzie kruche.
W międzyczasie cienko rozwałkować pozostałą, mniejszą porcje ciasta, która będzie stanowiła wierzch tarty. Dodatkowo wymieszać ubite jajko z łyżką mleka i 2 łyżkami startej skórki z pomarańczy.
Spód tarty wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Następnie wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka i posypać je mieszanką rodzynek z whiskey. Na wierzch położyć pozostałe, cienko rozwałkowane ciasto, posmarować mieszanką ubitego jajka ze skórką cytrynową, posypać cukrem i piec przez kolejne 20 minut w 160-180 st., aż wierzch będzie przyrumieniony.
Wyłożyć kawałek ciasta na talerz i podawać z ubitą śmietaną.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:45, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Tarta z Mięsem curry
Wyśmienita, aromatyczna tarta.
Składniki: 6-8 porcji
750 g mielonego mięsa
120 g mąki
80 g masła
2 jogurty
2 jajka
2 cebule
150 g zielonego groszku
50 g rodzynek
2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka curry
natka pietruszki
sól
pieprz
Opis przygotowania: 60 minut
Przygotwać ciasto: Mąkę zmiksować z masłem i szczyptą soli. Wlać odrobinę wody i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. Groszek gotować 4 minuty w osolonej wodzie. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie, dodać curry, mięso i smażyć przez minutę. W misce wymieszać mięso z 1 jogurtem, jajkami, gorszkiem, rodzynkami i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Formę do tart wysmarować tłuszczem, włożyć ciasto, wypełnić je farszem. Piec 30 minut. Przygotować sos: zmieszać 1 jogurt z posiekaną pietruszką, skórką i sokiem z 1 cytryny. Tartę podawać na ciepło z sosem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:46, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Tarta z Kardamonem i białą Czekoladą
Składniki: 6 porcji
Ciasto:
125 g mąki pszennej
szczypta soli
75 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
zimna woda
Farsz:
6 g żelatyny
zimna woda
ziarna z 8 owoców kardamonu
350 g posiekanej białej czekolady
390 ml śmietany kremówki
Opis przygotowania: 45 min.
Formę do tart o średnicy 22 cm posmarować masłem. Mąkę i sól przesiać do malaksera, dodać masło i dokładnie zmiksować, zmiksowane składniki przełożyć do dużej miski. Wlać niewielką ilość zimnej wody, zagnieść ciasto i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować koło o średnicy ok. 30 cm, przełożyć do formy i dokładnie wypełnić jej wnętrze. Wałkiem docisnąć ciasto wokół krawędzi i usunąć jego nadmiar. Do środka włożyć arkusz pergaminu i wsypać fasolki jako obciążenie, chłodzić 30 min. w lodóce. Po tym czasie piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, wyjąć pergamin i fasolki i piec kolejne 10 minut. Całkowicie ostudzić.
Żelatynę moczyć przez 5 minut w niewielkiej ilości zimnej wody. Rozgnieść ziarna kardamonu i wrzucić do dużej miski, dodać czekoladę. Żelatynę umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. W rondlu podgrzać śmietanę prawie do wrzenia, wlać czekoladę i mieszać energicznie trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia. Wlać żelatynę i wymieszać całość na gładką masę. Po wtystudzeniu wylać na ciasto. Schładzać przez 3 godziny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:46, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Tarta czekoladowy
Klasyczny francuski deser.
Składniki: 6 porcji
Ciasto:
125 g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
50 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
zimna woda
Farsz:
200 g czekolady deserowej
25 g masła
240 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka ciemnego rumu
Opis przygotowania: 90 min.
Formę do tart o średnicy 22 cm posmarować masłem. Mąkę, kakao, cukier puder i sól przesiać do malaksera, dodać masło i dokładnie zmiksować, a następnie przełożyć do dużej miski. Dodać żółtko, odrobinę zimnej wody, zagnieść ciasto, a następnie wyłożyć na oprószoną mąką i kakao stolnicą. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Ciasto ostrożnie przełożyć do formy, dokładnie wypełnić wnętrze, a ciasto wokół krawędzi docisnąć wałkiem i usunąć jego nadmiar. Do środka włożyć arkusz pergaminu, wsypać fasolki dla obciążenia i wstawić na pół godziny do lodówki. Piec przez 15 minut w 190 st., usunąć pergamin i fasolki, piec przez kolejne 5 minut. Czekoladę posiekać, wrzucić do miski, dodać miękkie masło. Dolać zagotowanej w rondlu śmietany, dokładnie wymieszać z masłem i czekoladą. Dolać rum i mieszać do zupełnego rozpuszczenia czekolady. Przelać masę na upieczone ciasto i schładzać przez 3 godziny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:47, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Tarta z Cukinią
Przepis na świetną wytrawną tartę na lato.
Składniki: 6 porcji
Ciasto:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
125 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
50 g startego parmezanu
1 jajko
zimna woda
Farsz:
2 duże, żółte cukinie
1 łyżka soli
50 g masła
pęczek dymki, pokrojonej w cienkie talarki
150 ml śmietanki kremówki
3 duże jajka
sól i biały pieprz
1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
Opis przygotowania: 120 min.
Posmarować masłem formę do tart o średnicy 25 cm. Do malaksera przesiać mąkę i sól, dodać masło i zmiksować, następnie przełożyć do dużej miski, dodać parmezan. Jajko wymieszać z zimną wodą. Stopniowo dolewać do mąki, zagniatając ciasto. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na koło o średnicy ok. 32-33 cm, a następnie ostrożnie przełożyć do formy. Wałkiem odcisnąć ciasto wokół krawędzi, nadmiar ciasta usunąć. Do środka włożyć arkusz pergaminu i obciążyć fasolkami. Włożyć na 30 minut do lodówki, a następnie piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie ostrożnie usunąć pergamin i fasolki i piec kolejne 5 minut. Wyjąć ciasto i wystudzić.
Cukinię utrzeć, wyłożyć na durszlak i posypać łyżką soli. Pozostawić na 20 minut, opłukać zimną wodą i odcisnąć nadmiar wody na papierowych ręcznikach kuchennych. Na dużej patelni roztopić masło, smażyć dymkę, aż zmięknie, dodać cukinię. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, aż cały płyn odparuje. Lekko wystudzić. Ubić śmietanę z jajkami, solą, pieprzem oraz szczypiorkiem. Przełożyć cukinię na podpieczone ciasto, zalać masą jajeczną. Piec przez 30 minut, podawać na ciepło lub zimno
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:48, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Tarta z Kabaczkiem i Gorgonzolą
Włoskie wydanie wyśmienitej, wytrawnej tarty.
Składniki: 6 porcji
Ciasto:
125 g mąki pszennej
szczypta soli
75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
zimna woda
Farsz:
1/2 małego kabaczka
łyżeczka oliwy
270 ml śmietanki kremówki
sól i pieprz
175 g sera gorgonzoli
2 jajka i 1 żółtko
6-8 liści szałwi
Opis przygotowania: 120 min.
Kabaczek przekroić na pół, posmarować miąższ oliwą, położyć posmarowaną stroną na blasze i piec przez 30-40 minut, aż miąższ zbrązowieje i stanie się bardzo miękki. Po wystudzeniu usunąć pestki, a miąższ przełożyć łyżką do dużej miski, skórę wyrzucić.
Formę do tart o średnicy 22 cm wysmarować cienko masłem. Do malaksera przesiać mąkę i sól, dodać masło i miksować. Następnie składniki przełożyć do dużej miski, wlać niewielką ilość zimnej wody i zagnieść ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować koło o średnicy ok. 30 cm. Ciasto ostrożnie przełożyć do formy, dokładnie wypełnić wnętrze. Wałkiem odcisnąć ciasto przy krawędzi i usunąć jego nadmiar. Do środka włożyć arkusz pergaminu, wsypać suchą fasolę i wstawić do lodówki na pół godziny. Piec przez 10 minut w 190 st., następnie delikatnie usunąć pergamin i fasolki. Wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut. Rozgnieść miąższ kabaczka i wymieszać z połową śmietany, doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować na podpieczonym cieście. Ser pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Resztę śmietany ubić z jajkami i żółtkiem, wylać masę na ser, a na środku ułożyć koncentrycznie liście szałwi. Piec w 190 st. przez 35-40 minut, studzić 10 minut w formie i podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:49, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Tarta z młodymi Warzywami i Serem
Lekka, wytrawna tarta.
Składniki: 6 porcji
Ciasto:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
125 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
50 g startego parmezanu
1 jajko
zimna woda
Farsz:
300 g mieszanki młodych warzyw (szparagi, marchew, bób, groch, cebulki, kukurydza w kolbach, pory)
300 ml śmietanki kremówki
125 g startego sera, np. cheddara
2 jajka i 3 żółtka
sól i pieprz
garść posiekanego estragonu i posiekanej natki pietruszki
Opis przygotowania: 120 min.
Formę do tart o średnicy 25 cm posmarować masłem. Do malaksera przesiać mąkę i sól, dodać masło i miksować. Przełożyć składniki do dużej miski, dodać parmezan. Jajko wymieszać z zimną wodą, dolewać stopniowo do mąki, zagniatając ciasto. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować koło o średnicy ok. 32 cm. Ostrożnie przełożyć ciasto do formy i dokładnie wypełnić wnętrze. Odcisnąć ciasto przy krawędzi wałkiem i usunąc jego nadmiar. Do środka włożyć arkusz pergaminu i nasypać suchej fasoli do obciążenia. Włożyć do lodówki na 30 min. Piec 15 minut w 200 st., usunąć ostrożnie pergamin i fasolki i piec kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Warzywa oczyścić, w razie potrzeby obrać, pokroić w kostkę i zblanszować we wrzącej wodzie, odcedzić i wystudzić. W rondlu mocno podgrzać śmietanę. Do żaroodpornego naczynia wsypać ser, dodać jajka i żółtka, zalać gorącą śmietaną. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zioła i zamieszać. Warzywa ułożyć na podpieczonym cieście, zalać masą jajeczną i piec przez 30-40 minut, aż masa się zetnie. Pozostawić w formie na 10 minut i podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
natalia
Expert

Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:50, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Tarteletki z wędzonym Łososieml
Świetna wytrawna przekąska. Niezastąpiony element wielu przyjęć.
Składniki: 6 tarteletek
Ciasto:
125 g mąki pszennej
szczypta soli
75 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostki
zimna woda
Farsz:
120 ml gęstej śmietany
1 łyżeczka startego chrzanu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanych kaparów
sól i pieprz
3 żółtka
200 g wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki
pęczek posiekanego koperku
Opis przygotowania: 90 min.
6 form do pieczenia tarteletek o średnicy 9 cm posmarować masłem, do malaksera przesiać mąkę i sól, dodać masło i miksować. Następnie przełożyć składniki do dużej miski, wlać niewielką ilość zimnej wody i zagnieść ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 6 części, poszczególne kawałki rozwałkować na koła nieco większe niż formy. Ciasto ostrożnie przełożyć do form, wypełnić nim wnętrza, wałkiem docisnąć ciasto wokół krawędzi i usunąć jego nadmiar. Wyciąć 6 krążków z pergaminu, wypełnić nimi formy, obciążyć fasolkami przeznaczonymi tylko do pieczenia. Schładzać przez 30 minut w lodówce, a następnie piec w 200 st. przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć, usunąć pergamin i fasolki. Do miski włożyć śmietanę, kapary i chrzan, wlać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, wędzonego łososia, koper, ostrożnie wymieszać. Przełożyć masę do tarteletek, piec przez 10 minut, po wyjęciu studzić 5 minut w formach i podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|