Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:25, 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tort amaretto
SKLADNIKI:
1 szt biszkopt przekroic na pół
1/2 szklanka herbata
3 łyżka amaretto
1 łyżka miód
2 łyzki konfitura morelowa
3 łyżka orzeszki ziemne posiekać
Krem:
1/2 l mleko
1 op. budyń śmietankowy
200 g masło
3 łyżka cukier
25 dkg migdały zmielic
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Biszkopt nasączyć herbatą zmieszaną z 2-ma łyżkami amaretto i miodem.
2. Ugotować budyń w/g przepisu, ostudzić, ciepły zmiksować z masłem, dodać migdały.
3. Kremem przełożyć biszkopt, wierzch tortu posmarować konfiturami z jedna łyżką amaretto, posypać orzeszkami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:26, 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tort Elegant
Składniki
25 dag podłużnych biszkoptów,
Poncz: 1/2 szklanki białego wina, 50 ml rumu, 1-2 łyżeczki cukru
Do przełożenia: 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub malinowego,
1.5 szklanki mleka, 1 budyń waniliowy, 4 łyżki cukru, 25 dag masła,
3 łyżki cukru pudru, 10 dag płatków migdałowych, bita śmietana,
kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Ugotować budyń z mlekiem i cukrem, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimny budyń. Wymieszać składniki ponczu.
2. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, nasączyć połową ponczu. Podgrzać dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Posmarować grubo częścią kremu, posypać 1/3 płatków. Ułożyć drugąwarstwę, wstawić do lodówki.
3. Gdy krem stwardnieje, zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu. Udekorować rozetami z bitej śmietany oraz herbatniczkami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:26, 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tort bezowo-kawowy
Składniki
2 okrągłe spody bezowe
6 małych bezów
1/2 litra kremówki
1/4 szkl zaparzonej mocnej kawy z fusami
ananasy
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dolewamy kawę + 2 łyż. fusów z kawy i mieszamy całość.
2. Na bezowy spód wlewamy bitą śmietanę i przykrywamy drugim spodem.
3. Na wierzch układamy małe bezy z owocami z puszki np. ananasami. Schładzamy. Palce lizać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:27, 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Prosty tort czekoladowy
SKLADNIKI:
Składniki na 6 porcji
3 blaty gotowe z ciasta biszkoptowego czekoladowego
1 krem do tortów czekoladowy oetkera
ananasy z puszki
słoik dżemu porzeczkowego
1 kieliszek wódki
orzechy laskowe (posiekane)
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Krem przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania dodać kieliszek wódki.
2. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem. Na to nakładamy połowę kremu i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat kładziemy krem i wciskamy w niego ananasy. Przykrywamy 3 blatem.
3. Wierzch możemy cienko posmarować resztą kremu i posypać orzechami. Rewelka!!! Szybkie i proste!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:28, 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tort śmietankowy z ananasami
Składniki
2 gotowe spody biszkoptowe
400 g ananasów z sokiem z puszki
kieliszek sherry
2 kiwi
2 opakowania śmietany kremówki
kiść ciemnych winogron
2 opakowania cukru waniliowego
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Sok z ananasów zmieszać z sherry i tak sporządzonym płynem skropić biszkopt. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego i połowę rozsmarować na jednym biszkopcie. Przykryć ją drugim biszkoptem i pokryć kolejną warstwą śmietany. Obrane kiwi pokroić w plastry, a ananasa w cząstki i udekorować nimi bitą śmietanę. Na wierzchu tortu ułożyć winogrona.
2. RADA: Do tortu można użyć gotowych spodów biszkoptowych lub przygotować je samemu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
natalia
Expert
![<font color=blue><b>Expert</b> <font color=blue><b>Expert</b>](http://img410.imageshack.us/img410/4646/expertww6.gif)
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 8539
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:28, 15 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Tort piankowy
SKLADNIKI:
Składniki na 12 porcji
biszkopty (okrągłe) lub upieczony 1 biszkopt
2 budynie waniliowe
ok. 1l soku pomarńczowego
1l kremówki
2 łyżki cukru
2 dowolne galaretki
polewa
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Biszkopty wyłożyć na dno tortownicy lub mniejszej blaszki. Ugotować budyń na soku pomarańczowym (dać trochę mniej soku niż w przepisie) i gorący wylać na biszkopty.
2. Kremówkę ubić z cukrem i połączyć z tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w połowie wody. Wyłożyć na budyń i schłodzić.
3. Na wierzchu zrobić esy-floresy z polewy czekoladowej (polecam przepis z mojej książki kucharskiej) lub można ułożyć owoce i zalać galaretką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/DigitalDementia/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|